"Eğer tab’edilse, herkes kolayca elde ettiği için, kemal-i merakla ona çalışamaz" ne demektir?
- Burada; matbuat kolaylık sağlayacak ama herkes kendi yazısıyla neşretsin, kolaylığa başvurmasın, yoksa zararı olur mu demek istiyor?
Değerli Kardeşimiz;
Üstadımız burada "neşir hizmetini zorlaştırınız", demiyor. Zor olan hizmetin fayda, rahmet ve mükâfat cihetini hatırlatarak talebelerini gayrete getiriyor. Üstadın zamanında, matbaa bulup kolayca külliyat bastırmak âdeta imkânsızdı. Bu yüzden, eserler elle yazılıp teksir ediliyordu.
Daha sonra teksir makinası ele geçince Üstadımız buna çok seviniyor ve şöyle diyor:
"...sekiz yüz sahifeyi bin beş yüz nüshaya ve bir milyon sahifelere çıkaran o makine, elbette gaybdan imdadımıza gelmiş Nurcu ve bin kalemli bir kâtibdir. Onun için bazı sahifeleri sönük çıksa, zarar yoktur. Parlak kısmı, bize şimdilik yeter. İyi okunmayan kısmı ayrı yapılsın; sonra elmas kalemliler, her biri bir-iki nüshayı ıslah etsin."(1)
Demek Üstad, zor yollarla neşir hizmetini şart koşmuyor. O zamanlar, matbaacılar eserleri bastırmaktan korktukları için, cemaatin nabzını böyle tutuyor. Lider her şartta takipçilerinin kuvve-i maneviyesini takviye etmesini bilendir. Üstadımızın yaptığı da budur. Yoksa işlerin hızlı ve kolay yolla yapılmasını hep teşvik etmiştir. Matbaalar eserleri basmaya başlayınca Üstadımız âdeta bayram etmiştir.
(1) bk. Emidağ Lahikası-I, 127. Mektup.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü