"Eski Said'in âfâka bakmak damarıyla ve bana hizmet eden kâtibin Ramazan başlarında bayram alâmetini şarkta bir hâdisenin tesiriyle heyecanla demesi..." Şarktaki hadise nedir?
Değerli Kardeşimiz;
"Aziz, sıddık kardeşlerim,
"Meyve'nin Dördüncü Meselesindeki bir hakikatin izahını eski Said'in âfâka bakmak damarıyla ve bana hizmet eden kâtibin Ramazan başlarında bayram alâmetini şarkta bir hâdisenin tesiriyle heyecanla demesi ve bu Ramazan-ı Şerifteki kıymettar vakitleri radyonun mâlâyâniyâtıyla zâyi etmemesi için mânen kalbime kaç defa ihtar edildi ki, o geniş ve karışık fırtınalı hakikatin kısaca zararlarını beyan eyle. Ben de gayet muhtasar bazı işaretler nev'inde, Risale-i Nur şakirtlerinin meraklarını tâdil etmek niyetiyle beyan ediyorum. Fakat hem mesele çok geniş, vaktim de dar, halim de perişan olmasından, anlamasında zahmet çekeceksiniz, zekâvetinize güveniyorum..."(1)
"'Küre-i arzı herc ü merce getiren ve İslâm mukadderatıyla alâkadar olan bu dehşetli Harb-i Umumîden elli gündür (şimdi yedi seneden geçti aynı hâl -1946- ) hiç sormuyorsun ve merak etmiyorsun. Halbuki bir kısım mütedeyyin ve âlim insanlar, cemaati ve camii bırakıp radyo dinlemeye koşuyorlar. Acaba bundan daha büyük bir hadise mi var? Veya onunla meşgul olmanın zararı mı var?' dediler."(2)
Bu hâdise; İkinci Dünya Savaşı'dır. Zaten Meyve Risalesinin yazılmasının sebebi de İkinci Dünya Savaşı'nın, insanları ibadetten alıkoyacak kadar meşgul etmesidir. Şark denilmesi muhtemelen Rusya’nın bu savaşta baş aktörlerden olmasından dolayıdır. İkinci Dünya Savaşı'nın en heyecan verici yönü; Alman ordusunun kızıl orduyu perişan ederek Moskova’ya kadar işgal etmesidir.
Dipnotlar:
(1) bk. Emirdağ Lâhikası-I, 30. Mektup.
(2) bk. Şualar, On Birinci Şua, Dördüncü Mesele.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü