Esma-i İlâhiyenin definelerindeki cevherlerden maksat nedir? Bu makamdakilerin “tenzih ve medih vazifelerini” yapmaları makam icabı mı? Manevî cihazat ve mizanlar ile mi tartıp bilinebilir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

“Künuz-ı mahfiye” (gizli hazineler) ifadesi, mecazî olarak esmâ-i ilâhiye manasında kullanılır. Esma-i ilâhiyenin her biri bir define, bir hazine gibidir. Esmâ tecellileri ise o definenin cevherleridir.

Meselâ, “Muhyi” (hayat verici) ismi bir define gibidir. İnsanların, meleklerin ve cinlerin hayatlarından, bütün hayvan türlerinin hayatlarına kadar bütün hayat çeşitleri o definede mevcuttur. Yaratılan canlı mahlûklar o definenin birer cevheri, birer incisidir.

Keza, sûret veren manasındaki “Musavvir” ismi de ayrı bir definedir. Bu isim her mahlûkta farklı bir şekilde tecellî ederek, o mahlûka farklı bir sûret vermiştir. Bir kuşun sûretinden balığın sûretine, çiçeklerden kar tanelerine kadar her bir mahlûk farklı sûretiyle “Musavvir” isminin tecellisine bir ayna olmuştur. İşte bu farklı tecelliler “Musavvir” isminin definesinin cevherleridir.

Misaller artırılabilir.

İnsan bu hârika eserleri ve mucize icraatları sadece görmekle kalmayıp “anlayacak, değerlendirebilecek, hayret ve şükür edecek” bir yaratılışa sahiptir.

İnsan, kendisine takılan bu manevî cihazatı yerinde kullanarak ve iyi değerlendirerek esmâ ve sıfat-ı İlâhiyeye dair marifetini artırdıkça, İlâhî hikmetlerin nihayetsiz olduğunu daha iyi anlar ve Allah’ın noksan sıfatlardan münezzeh olduğunu bu eserlerdeki mükemmellikle daha iyi anlayıp, O’nu tenzih ve metheder.

Manevî cihazat ise, insanın mahiyetine takılmış olan kalb, akıl, hisler ve duygulardır. İnsanın vazifesi ise, o cevherleri manevî cihazat mizanlarıyla tartıp bilmek ve daha sonra tenzih ve medih vazifesini eda etmektir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 12.124
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ismail_k
Allah razi olsun! Cok güzel bir hizmet sunuyorsunuz. Rabbim karsiligini, Rahman ve Rahim definesinden hak ettiginiz cevherleri, fazlasiyla versin!
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
saidtr
Evet manevi cihazlar daha çok başta ruhumuz olmakla birlikte, akıl, kalb, vicdan, hayal, sır, ene, nefis gibi duygularımızdır.. Yalnız bu manevi cihazlarımıza da bilgiler maddi cihazlarımızdan geliyor...Göz, kulak, dil gibi...Esma-i İlahiyenin defineleri ve hazineleri; hem maddi hem manevi duygularımızla anlaşılmış olur. Selam ve dua iel..
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...