"Fakat hassasiyet-i ilmiyenin tezayüdüyle ve her gün otuz bin cenazeyi gösteren mevtin iktizasıyla o gaflet perdesi parçalanıyor." cümlesini izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

“Hassasiyet-i ilmiyenin tezayüdü” tabirinde fen ve teknik sahasındaki gelişmelere işaret ediliyor.

Ölümün ve sebeplerinin artması, gafleti dağıtan ve insanın uyandıran bir neşter gibidir. Eski zamanlarda ölümler hissedilmeyecek kadar az idi, haberleşme bu kadar gelişmediğinden bu ölümlerden ancak vefat edenin yakınları haberdar olabiliyordu. Günümüzde ise, çeşitli hastalıklar, trafik kazaları, zelzele ve sel gibi musibetler ölümleri artırıyor ve herkes haberdar oluyor.

“Beşer yolculuğu kesilmiyor, sür'at peyda ediyor.” Bir günde üç yüz binden fazla kişi vefat ediyor. İnsan, her gün bu kadar vefat edenleri görmekle “gaflet perdesi parçalanıyor.” Ama çoğu insan eğlence ve sefahatle “aklını tenvim edip uyuttuğu” için ölümden gerekli dersi alamıyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 4.787
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Adem68474

İlmin tezayüdü gafleti nasıl kırıyor?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
İlim cehlin giderilmesi demektir cehil giderse yerine şuurlanma ve aydınlanma gelir şuurlanma da gaflet örtüsünü yırtmak anlamına geliyor. Seni arkadan ısırmaya gelen bir yılan var ve senin bundan haberin yok yani ısırılma tehlikesine karşı gaflet içindesin ve bir tedbirde almıyorsun. Birisi seni ikaz edip yılanın geldiğini haber verdi ve sen hemen o tehlikeye karşı pozisyon aldın. İşte o ikaz yani ilim seni harekete geçirdi ve tehlikeye karşı tedbir aldırtı yani içinde bulunduğun gafletten seni uyandırdı. İlim bu noktada her daim faydalıdır ama maddi ama manevi. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Adem68474

Ecnebilerin içinde nice zahiri ilim sahibi kişilerin yoğun bir gaflet ve dalalet içinde olması nasıl izah edilir?

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Editor (Muaz)
Maddi ilimlerin faydası maddi fayda sağlarken manevi ilimlerin faydası da manevi fayda sağlar. Maddi ilim manevi fayda vermez verseydi bilim adamlarının hepsi evliya olurdu. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...