"Fakat istikbalde demirin gayet hârika ve muhayyirü’l-ukùl bir surette, denizde, havada ve karada gezerek küre-i arzı musahhar edip,.." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Kur’ân-ı Azîmüşşân, bu küçük anbardaki parça parça çıkarılan demiri, yalnız 'sarf etmek' mânâsını ifade etmek istemiyor. Belki Hazine-i Kübrâdan o nimet-i azîmeyi küre-i arz ile beraber indirdiğini ifade etmek için; yani, bu küre-i arz hânesine en lâzım şey demirdir ki, Hâlık-ı Zülcelâl, güya küre-i arzı güneşten ayırıp insanlar için indirdiği zaman, demiri de beraber inzâl etmiş ve ekser ihtiyâc-ı beşer onunla temin edilmiştir. Kur’ân-ı Hakîm, 'Bu demirle işlerinizi görünüz ve onu çıkarmaya çalışarak istifade ediniz.' diye, mûcizâne ferman ediyor."
"Bu âyette hem def-i a’dâya, hem celb-i menâfie medâr iki nimet beyan ediyor. Nüzûl-u Kur’ân’dan evvel demirle ehemmiyetli menâfi-i beşeriye temin edildiği görülmüş. Fakat istikbalde demirin gayet hârika ve muhayyirü’l-ukùl bir surette, denizde, havada ve karada gezerek küre-i arzı musahhar edip, mevt-âlûd bir hârika kuvveti gösterdiğini ifade için, شَدِيدٌ بَأْسٌ فِيهِ [“Onda kuvvet ve şiddet vardır.” (Hadid, 57/25)] kelimesiyle, ihbâr-ı gaybî nev’inden bir lem’a-i i’câz gösteriyor."(1)
Bu paragrafta, demirin Tarih boyunca ve zamanımızdaki ehemmiyetli vazifelerinden ve faydalarından bahsedilmektedir. Buradan anlaşılıyor ki, demirin insanlık hayatında iki temel faydası olmuştur.
Birisi: Düşmanları def etmek. Bütün silahlar, savaş denizaltıları, savaş uçakları v.s buna misal olarak verilebilir.
İkincisi: İhtiyaçların karşılanmasında mühim vazifelerinin olması. Demiryolu, fabrikalar, uçaklar, arabalar ve sanayi kollarının birçoğunda kullanılması bunlardan sadece bir kısmıdır.
Demir özellikle ahir zamanda küre-i arzı emrinde çalıştıracak, âdeta kendine musahhar ve hizmetçi edecek bir duruma gelecektir. Mesela, denizi musahhar edecek koca gemilerin ve denizaltıların yapılmasında kullanacaktır ve kullanılmıştır. Havayı musahhar edecek uçakların ve füzelerin emrinde çalıştıracaktır. Demiri kullanarak yollar yapılacak, tüneller kazılacak ve dünyaya hâkim olacaktır.
“Mevt-alud bir harika kuvveti” ifadesi ile bilinmeyen ve daha keşfedilmeyen öldürücü kuvvetine ve tesirine dikkat çekilmiştir.
(1) bk. Lem'alar, Yirmi Sekizinci Lem'a.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü