"Hazret-i Eyyub Aleyhisselâm’dan ziyâde hastalıklara, dertlere giriftar olan..." ifadesinden Üstad’ın, Hz. Eyyüb'den daha çok musibete maruz kaldığını mı anlamalıyız?
Değerli Kardeşimiz;
"Ey âlem-i İslâmın dünya ve âhirette selâmeti için Kur'ân'ın feyziyle ve Risale-i Nur'un hakikatiyle ve sadık şakirtlerin himmetiyle mübarek gözlerinden yaş yerine kan akıtan,"
"Ve ey fitne-i âhir zamanın şu dağdağalı ve fırtınalı zamanında Hazret-i Eyyûb Aleyhisselâmdan ziyade hastalıklara, dertlere giriftâr olan ve Kur'ân'ın nuruyla ve Risale-i Nur'un burhanlarıyla ve şakirtlerin gayretiyle âlem-i İslâmın maddî ve mânevî hastalıklarını Hekîm-i Lokman gibi tedaviye çalışan..."(1)
Evvela; veli zatlar, nebilerden daha büyük sıkıntı ve musibetlere maruz da kalsalar, yine de onların fazilet ve makamına yetişemezler. Mesela Hz.Hubab ve Hz. Bilal (ra), Habib-i Kibriya Efendimiz (asm)'den daha ziyade eziyet görmelerine rağmen, yine de onun bir an-ı nübüvvetine yetişemezler.
İkincisi, ”Çünkü cüz'î fazilette ve hususî bir kemalde, mercuh, râcihe tereccuh edebilir.” Yani cüz’î bir fazilet ya da kemalde, alt makamdaki biri, üst makamdaki birine üstün gelebilir.
Mercûh, makam ve fazilet noktasından altta; racih, makam ve fazilette üstte olan demektir. Veli bir zatın hususî bir noktada veya fazilette bir nebiyi geçmesi küllî fazilette de geçtiği mânasına gelmez. Mesela, Hz. Eyyub (as) sürgün ve hapis çekmedi; ama Üstad Hazretleri yirmi sekiz yıl sürgün ve tarassut yaşadı. Üstad Hazretlerinin bu hususî üstünlüğü, Eyyub (as)’in küllî üstünlüğüne bir zarar vermez.
Üçüncüsü; “Ve ey fitne-i âhirzamanın şu dağdağalı ve fırtınalı zamanında Hazret-i Eyyûb Aleyhisselâmdan ziyade hastalıklara, dertlere giriftâr olan...” ifadesinde bir hastalık kıyaslaması yapılmıyor. Sadece Üstad Hazretlerinin çektiği sıkıntı, maruz kaldığı eza ve cefa, mübalağa sigası ile ifade ediliyor.
Hem küçükler büyüklere nisbet edilerek şereflendirilirler. Bu cümlede de Üstad Hazretleri, Hz. Eyyub (as)’a nisbet edilerek şereflendiriliyor, yoksa -hâşâ- bir üstünlük atfedilmiyor.
(1) bk. Şualar, On Birinci Şua.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü