"Hem muvakkat, temelsiz misafirhâneleridir." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Temelsiz" ifadesi burada, devamı olmayan ve gelip geçen anlamında kullanılıyor, yoksa esası ve hakikati olmayan anlamında değilr. Zaten muvakkat (gelip geçici) kelimesi bu mânayı tekid etmektedir.
Misafirhane kelimesi de temelsizliğe işaret eder, yani insan bir misafirhanede temelli olarak kalıcı olamaz.
Ayrıca âhireti inkâr ederek sadece dünya hayatına hasr-ı nazar edenler, temeli ve esası olmayan bir şeye bağlanmış oluyorlar; sonları hüsran olmaktan başka bir şey değildir. Halbuki dünya, âhiret ile mâna kazanan bir memlekettir. Dünya ile âhireti beraber mülahaza etmeyenler için, dünya esassız ve temelsizdir.
Bir hadis-i şerifte, “Dünya ahiretin tarlasıdır.”(1) buyrulur. Buna göre dünya tarlasına “zaman” ekilmektedir. Bu dakikalar hayırlı işlere harcandıklarında değer kazanacaklar ve cennet meyveleri vereceklerdir.
(1) bk. Aclûnî, Keşfu’l-Hafa, I, 412.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü