"Her bir taifeye layık bir sofra" tayin edilmesini nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Temsildeki sultanı esas alarak düşündüğümüzde, o sultanın “farklı bölgelerde yaşayan, değişik kültürlere sahip ve farklı meslekler icra eden” halkının her biri için onların zevklerine, iştihalarına uygun yemekler hazırlattığı, sofralar kurduğu anlatılmış oluyor.

Temsilden hakikate geçelim:

Bu dünyada üç milyonu aşkın hayvan türü yaşadığı söyleniyor. Bunların her birinin biyolojik yapıları gibi ruh dünyaları da birbirinden farklı. Bütün bu türlerin sonsuz denecek kadar çok fertleri, bu dünya sofrasında kendilerine hazırlanan rızıklarla beslenmekte, hayatlarını devam ettirmekteler.

Kurdun rızkı ile kuzunun rızkı, aslanın rızkı ile ceylanın rızkı, örümceğin rızkı ile ipek böceğinin rızkı, arının rızkı ile sineğin rızkı birbirinden çok farklıdır. Her birinin ağızlarına, sindirim sistemlerine ve midelerine uygun rızıklar hazırlanmıştır.

İnsan arzın halifesi olduğu için, onun sofrası diğerlerinden hem daha mükemmel hem de çok çeşitlidir.

“Hem zemin sofrasında Kerim-i Mutlak olan Rahman-ı Rahîm'in misafirlerine, rahmet tarafından ihzar edilen hadsiz taamların ayrı ayrı ve güzel kokularına ve muhtelif, süslü renklerine ve mütenevvi, hoş tatlarına ve her zîhayatın zevküsafasına yardım eden cihazlara bak, ikram ve kerimiyet-i Rabbaniyenin gayet şirin cemalini ve gayet tatlı güzelliğini gör.”(1)

Diğer taraftan, bütün maddî rızıklar, insan için bir yönüyle de manevî rızık olurlar. Onların cansız, renksiz, kokusuz, tatsız elementlerden yaratıldıklarını, İlâhî bir terbiyeden geçerek insan için en güzel, en faydalı ve en lezzetli birer rızık haline geldiklerini düşünmesi, insanın kalbine ve ruhuna çok ehemmiyetli bir manevî rızık olur. Onu hem şükre hem tefekküre davet eder.

(1) bk. Şualar, Dördüncü Şua.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 5.888
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Kullanıcı

"güya herbir sofra yüz sanayi-i lâtifenin eserleriyle vücut bulmuş gibi, kıymetli hadsiz nimetleri serdi."

Burada GÜYA ifadesi var. Güya, sanki demektir. Ama bu cümlede anlatılan sanki değil, realitedir. Zaten de hakikattir. Herbir sofra için yüzlerce latif sanayi vardır.

Ne dersiniz? 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Temsil açısından güya ifadesi kullanılıyor sofra bir temsildir sanki bir sofra gibi kurulmuş denildiğinde realite temsil ile ifade edilmiş olur. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Kullanıcı

"güya herbir sofra yüz sanayi-i lâtifenin eserleriyle vücut bulmuş gibi, kıymetli hadsiz nimetleri serdi."

Aslında sofradaki kaliteyi ölçen kişinin de yorumu bu. Sanki bu sofrada yüz latif sanayi gibi sanat var, diyor. Yani ilk bakışında çok sanatlı olduğunu görüyor. Daha da fazlası alimler, bilim adamları, sanatkarlar vs gibi zümrelere tefekkür edenlere kalıyor. 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...