Her ülkede askerlik ve memurluk olduğu halde ve onlar maddeten yükselebilirken, bizde neden memurluk ve askerlik gerilemeye sebep oluyor? Onlar ayrı bir sistem mi oturtmuşlar?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Her şey gereklidir; ama denge ve orantı içinde olması gereklidir. Mesela; doktorluk mesleği bir toplum için gereklidir, ama toplumun yarısı ya da çeyreği doktor olamaz ve olmamalıdır. Her mesleğin toplum açısından bir değeri ve oranı vardır. Bu değer ve oran haddini aşar ise; o zaman topluma fayda vermeyeceği gibi, toplumun dengesini bozar ve toplumu gerilemeye iter.

Askerlik ve memurluk toplum için elbette gereklidir, ama haddini aşıp herkes asker ve memurluğa gözünü diker de diğer toplumsal gereklilikleri terk eder ya da zaafa uğratırsa; o zaman toplumsal denge bozulur ve gerileme başlar.

Ticaret, sanayi ve ziraat alanlarına çok kimse iltifat etmeyip, memurluğa herkes gözünü dikerse; o zaman toplum geri kalır. Osmanlının son dönemi, cumhuriyet rejimin tamamı maalesef bu mantık ile hareket etmiştir. Halen insanların ekserisi KPSS sınavı ile memur olmaya çalışıyor ise; bu hastalığın içimize ne kadar sirayet ettiğini gösterir. Ülkemizde hayvancılık, ziraat, sanayi ve ticaret şimdiye kadar milletin iltifat etmediği, memurluk v.s mesleklere iltifat ettiği bir hakikattir. Elbette ki bu yanlış düşüncenin kırılması lazım ki, Ülkenin feleği de müspet anlamda değişsin.

Batı toplumu ticaret, sanayi ve ziraat alanında inkişaf ettiği için güçlenip zengin olmuştur. Bunun yanında askeri ve siyasi gücünü de pekiştirmiştir. Bizde de askerlik ve memurluk hiç olmasın denilmiyor. Sadece toplumun / ülkenin ihtiyacı kadar olması ve bunu ülkede yaşayan herkesin paylaşması şeklinde olması gerektiği vurgulanıyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 2.693
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ilyas26125
İktisadsızlık yüzünden müstehlikler çoğalır, müstahsiller azalır. Herkes gözünü hükûmet kapısına diker. O vakit hayat-ı içtimaiyenin medarı olan "san'at, ticaret, ziraat" tenakus eder. O millet de tedenni edip sukut eder, fakir düşer.} Lem'alar ( 145 )
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...