"İbadeti terk edeni zecredip Cehennem gibi dehşetli bir cezayla tehdit ediyor?" Namaz kılmayana verilen dehşetli cezanın hikmetinin anlaşılması için namazın önemini açıklar mısınız?
Değerli Kardeşimiz;
Namaz; gurur ve kibri en fazla kıran ve insana kul olduğunu en güzel ders veren kudsî bir ibadettir. Önce kıbleye dönülür, nefsin değil, Hakk’ın dilediği yöne teveccüh edilir. Tekbir ile başlanır; “En büyük ve mutlak büyük, ancak Allah’tır” denilir, nefse haddi bildirilir. Huzurda el bağlanır, itaatın ancak O’na olması gerektiği nefse ders verilir, benlik yerini taate bırakır. Allah’ın Sübhan olduğu beyan edilir. O’nun noksan sıfatlardan münezzeh ve kemâl sıfatlarla muttasıf olduğu zikredilir; nefse noksanı ve kusuru hatırlatılır. Hamd ile sürdürülür, medih ve senanın ancak Allah’a ait olduğu ilân edilir, nefis perişan olur.
Yine tekbir getirilip rükûya gidilerek nefsin beli bükülür... Yine tekbir ve secde ile gurur yere sürtülür...
Nefis ezildikçe, kulluk inkişaf eder. Ve insan, enaniyetten uzaklaştığı nisbette Hakk’a yakın olur.
Namaz külli bir ibadettir. Hatta tüm ibadetlerin hulasası ve özetidir. Namazda, İslam’ın beş şartı da vardır. Bir mümin namazda Kâbe’ye yönelmekle manen hacca gitmiş, bir şey yiyip içmediği için bir nevi oruç tutmuş, elbisesi yıprandığı için zekât vermiş oluyor ve tahiyyatta da kelime-i şahadeti söylüyor. Aynı zamanda kâinattaki mevcudatın yapmış olduğu ibadetleri de namazımızda temsiletmiş oluyoruz:
“Nasıl ki insan, şu âlem-i kebirin bir misal-i musaggarıdır ve Fatiha-i Şerife, şu Kur’ân-ı Azîmüşşan’ın bir timsal-i münevveridir. Namaz dahi bütün ibâdâtın enva’ını şamil bir fihriste-i nuraniyedir ve bütün esnaf-ı mahlûkatın elvan-ı ibadetlerine işaret eden bir harita-i kudsiyedir.” (9. Söz)
Bir mümin kıyamda ağaçları ve kıyamdaki melekleri, rükûda dört ayaklı hayvanları ve devamlı rükûda duran melekleri, secdede ise sürekli olarak secdede duran melekler ile bütün nebatatların ve sürüngen hayvanların ibadetlerini temsil etmektedir. Tahiyyatta ettehiyyatu duasını okuyunca da bütün mahlûkatın yapmış olduğu zikir, tesbih ve ibadetlerini onların namına Yüce Allah’a takdim eder.
Cenab-ı Hak, her gün vermiş olduğu yirmi dört saatten bir saati namazla geçirmemizi emretmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Alaaddin Başar beyle yapılan bir röpörtajdan alıntı yaptım: Bütün Kâinat insana hizmet ediyor. İnsan neye hizmet ediyorsa, Kâinat da ona hizmet etmiş oluyor. Bir insan ahlaksızlık yapıyorsa, bütün Kâinat ona hizmet ediyor. Dünya onun için dönüyor, güneş onun için yanıyor, hava onun için onun kanını temizliyor, hücreler onun için çalışıyor, ta ki bu adam günah işlesin gibi oluyor. O zaman ona bütün hizmet eden şeylerin hukukuna tecavüz ediyor. Allah'ı tesbih eden o kadar mahlukatı isyanda, şirkte, küfürde kullanıyor.