İbn Abbas (ra)'dan rivayet edilen, ebced yazıp yıldıza bakanlarla ilgili, "Bunlarla uğraşanların, İslam'dan hiçbir nasibleri yoktur." hadis-i şerifi sahih midir? Buna göre Üstad'ın ebcedle ilgili çalışmalarını nasıl değerlendirmeliyiz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Bu hadis sahih kaynaklar içinde geçiyor. Lakin manası tabir ve tevile muhtaç olduğu için zahiri üzere anlamak doğru olmaz. Zira ebced hesabını bizzat Peygamber Efendimiz (asv)'in kullandığına dair hadisler mevcuttur.

Ebcet ilminin meşruluğu muhakkaktır. Yani ebcet ve cifir ilmi kesinlikle meşru ilimler sınıfındandır. Buna dair bir çok deliller mevcuttur. Lakin bu ilimler amaç değil amaca hizmet eden vasıta ilimler olduğu için bazen yanlış ve batıl amaçlarda da kullanılabilir. Bu yüzden böyle vasıta ilimler kullanıldığı amaca göre hüküm alırlar. Bazen bu ilimler Kur’an ayetlerinin derin ve eşsiz manalarını çözmekte bir anahtar olurlar; bu yönü ile meşru ve güzeldirler. Bazen de Hurufilik akımında kullanıldığı gibi batıl amaçlara hizmet ederler ki bu noktada caiz ve meşru olmazlar.

İşte Peygamber Efendimiz (asv) bu gibi vasıta ilimlerin bizzat kendilerini değil, onların yanlış ve batıl amaçlarda kullanılmalarını men ediyor. Mesela, ebcet ilmini yıldız falında ya da başka günahlarda kullanmak haramken, aynı ebcet ilmini Kur’an’ın esrarını çözmekte kullanmak helal ve meşrudur. Meseleye bu noktadan bakabiliriz.

İlave bilgi için tıklayınız:

EBCET VE CİFİR.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 5.702
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...