İnsanın sima-i manevisinden maksat nedir, biraz açar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İnsanın maddi siması göz, kulak, ağız, burun gibi organlardan meydana geldiği gibi, ruhu da akıl, kalp, hafıza, hayal, hissiyat sahibidir ve bunların harika bir şekilde bir araya gelmeleriyle manevi bir simaya sahip olmuştur. Bu sima için bir başka Risalede “Terkib içinde besatet”ten söz edilir. Besatet, terkip olmamak demektir. Yani insan ruhu bu saydıklarımızdan meydana gelmekle birlikte hepsi bir tek şeydir. İnsan simasında olduğu gibi, bunları birbirinden ayrı düşünemeyiz. Bu varlığın da kendine has bir siması vardır.

Bunun en güzel misali melekler âlemidir. Bu nurdan varlıkları görebilsek Cebrail ile Azrail’i yahut Mikail’i (as.) birbirinden ayırt edebiliriz. Her birinin ayrı bir manevi siması vardır. Her bir ruhun da cesetten çıktıktan sonraki hâli bunun gibidir: Her ruh kendisini diğer ruhlardan ayırt eden manevi ve müstakil bir sima sahibidir.

Üstad'ın burada nazara verdiği temel mesaj, insanın manevi yapısının cennet ve cehenneme namzet olacak şekilde takdir edildiği ve Rahîm ismine baktığıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.840
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...