"İstidatlarını inkişaf ettiren, ibadettir." Bu nasıl oluyor, ibadet etmeyenlerin kabiliyetleri inkişaf etmiyor mu?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İbadet deyince akla hemen namaz, oruç, zekât gibi şeyler geliyor, halbuki ibadet, Allah’ın emirlerini yapmak, yasaklarından kaçınmak gibi geniş bir çerçeveyi içine alıyor.

Doğru, çalışkan ve azimli olmak, temiz olmaz, işini güzel ve dürüstlükle icra etmek gibi ulvî sıfatların tamamı ibadettir. Bu vasıflara haiz olan birisinin de kabiliyetleri çabuk inkişaf eder. Aksi takdirde ise kabiliyetler körelir ve kokuşur.

Meselâ; her işini yalan, hile ve sahtekârlıkla gören bir adamın fıtrî kabiliyetlerini geliştirip insanlığın hayrına kullanması mümkün değildir. Geliştirmiş olsa bile bunu insanlara zarar vermede kullanır.

Namaz, oruç, zekât ve hac gibi farz ibadetler ise, insanın nefsini terbiye eder, her türlü kötü fiillerden korur, ahlakını güzelleştirir, hayatını istikamete ve nizama sokar. Dolayısı ile insan da kendisini manevî olarak terakki ettirir. Günde beş vakit namaz kılan birisinin hayatı namaz ile disiplin altına alınmış demektir. Zira beş vakit namaz, bir günlük zamanın tanzim edilmesidir. Zekât paylaşmada en büyük köprüdür, oruç nefis ve irade terbiyesidir vesaire...

İstidat, kabiliyetler demektir. İnsanda maddî ve manevî çok kabiliyetler bulunuyor, bunların ibadetsiz inkişaf etmesi zaten mümkün değildir. Maddî kabiliyetlerin inkişafı da ancak istikametli, intizamlı ve disiplinli bir hayat geçirmekle mümkündür.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 2.781
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...