"Kâinatın âlemleri, envaları ve unsurları öyle birbiri içine girift olarak girmiştir ki, kâinatın heyet-i mecmuasına malik olmayan bir sebep..." İzah eder misiniz?

Soru Detayı

- Burada girift manası birbiriyle görünmez iple bağlı şeklinde mi acaba? Yoksa karışık iç içe geçmiş şeklinde mi?
- Bir de Ferd ismi için Üstad hepsi Küll'dür diyor ya acaba hepsi bir bütün ama görünmez bir şeyle bağlı manasında mı yoksa aralarında ki ilişki nedir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Kâinatın âlemleri, envaları ve unsurları öyle birbiri içine girift olarak girmiştir ki, kâinatın heyet-i mecmuasına malik olmayan bir sebep, hiçbir nevine, hiçbir unsuruna hakiki tasarruf edemez. Âdeta ism-i Ferdin cilve-i vahdeti, bütün kâinatı bir vahdet içine almış, her şey o vahdeti ilan ediyor." (Lem'alar, Otuzuncu Lem'a, Dördüncü Nükte)

"Girift" kavramı kâinatın parçalanmaz bir bütün gibi çalışmasını kâinatın ve içindekilerin biri ile sıkı bir bağ ve bağlılık içinde olmasını ifade eden bir kavramdır. Girift burada anlamsız bir karışıklık şeklinde iç içe olma anlamında değil, her şeyin birbiri ile sıkı bir bağ ve yardımlaşma içinde olmasını ifade ediyor.

Mesela, toprak ile bulutlar arasında sıkı bir bağ kuvvetli bir dayanışma mevcuttur. Bulut toprağa yağmur, dolu, kar verir. Sonra toprak onları emerek nebatata dayelik (süt anneliği) eder.

Bulut toprağa, toprak bitkiye, bitki hayvana, hayvan ve bitki insana zincirleme olarak her şey her şeyin imdadına yardımına koşar. Güneş ısı ve ışığı ile hepsine hayat kaynağı olur vesaire.

Bu açıdan bakıldığında kâinatta her şey müthiş bir dayanışma, yardımlaşma, kucaklaşma, cevaplaşma ve kenetleşme içindedir ki bütün bu manalar girift ifadesi ile ifade ediliyor.

Allah kâinattaki her bir unsuru bir birinin imdadına ve yardımına koşturuyor, koca Güneşi küçük bir sineğin hayatına hadim ve hizmetçi yapıyor.

Kâinatın parçalanamaz ve bölünemez bir bütün hâlinde olmasının sırrı Vahid ve Ferd olan bir zatın emri ve terbiyesinde olması ile ilgilidir. Yani koca Güneş sisteminin küçük bir karıncaya hizmet etmesi ancak Vahid ve Ferd olan Allah’ın tedbir, terbiye ve idaresi ile mümkündür.

İlave bilgi için tıklayınız:

- "Evet, kâinatın envâları birbiri içine girift olması ve kenetleşmesi ve her birinin vazifesi umuma baktığı cihetle,.." Dünyamızda sürekli değişimler ve artma azalma var. Bu noktada bazı türlerin tükenmesi kemiyet ve keyfiyet olarak dengeyi bozmaz mı?

- "Evet, bu kâinat bin birlikler perdeleri içinde sarılı bir gül goncası gibidir." cümlesinin geçtiği yeri izah eder misiniz, "gül goncası" ve "gül" ifadeleri kullanılmasının hikmeti ne olabilir?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 237
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...