"Makam-ı cifrisi dokuz yüz doksan sekiz (998) olarak, aynen Risaletü’n-Nur -şeddeli ن , iki ن sayılmak cihetiyle- tam tamına tevafukla ona işaret eder." 998 hangi takvime göredir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Makam‑ı cifrisi dokuz yüz doksan sekiz (998) olarak aynen Risaletü'n-Nur –şeddeli ن iki ن sayılmak cihetiyle– tam tamına tevafukla ona işaret eder." (Şualar, Birinci Şua)

Üstad'ımız Risale-i Nurların birkaç isminin olduğunu, bu isimlerin de herbirisinin kendisine ait farklı bir Ebced hesabının olduğunu beyan etmektedir. Dolayısıyla burada herhangi bir tarih çıkarma durumu söz konusu değildir.

Burada "Risale-i Nur'a Bakan Birinci Cümlesi: مَثَلُ نُورِهٖ كَمِشْكٰوةٍ فٖيهَا مِصْبَاحٌ dur. Yani nur‑u ilahinin veya nur‑u Kur'anînin veya nur‑u Muhammedînin (asm) misali, şu مِشْكٰوةٍ فٖيهَا مِصْبَاحٌ dur." cümlesinde geçen مِشْكٰوةٍ فٖيهَا مِصْبَاحٌ ifadesinin 998 ederek, Risalelerin Risaletü'n-Nur ismine tam tevafuk ederek, işari anlamda ona işaret ettiğini anlatıyor.

Dolayısıyla bu cümlede herhangi bir tarih yok, sadece Risalelerin bir ismine tevafuk vardır. Tarihlere gelince, Birinci Şua'daki tevafuklar genellikle hicri tarihler esas olmakla birlikte, bazen Rumi de verilmektedir. Çok az dahi olsa Miladi tarih de verilebilmektedir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 352
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

taner_tonkur

Allah razı olsun .

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...