"Mesleğimiz haliliye olduğundan meşrebimiz hıllettir." Cümlesini "Fenâ fi’r-resul" ile izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Hz. İbrahim’e (as) Halilullah denir. Bu unvan şu ayete dayanır:

“... Allah İbrahimi halil (dost) edindi.” (Nisa, 4/125)

Hz. İbrahim (as), Cenab-ı Hakk'ın cemalî isimlerine mazhar olduğundan, yumuşak huylu ve son derece merhametli idi. Hz. İbrahim (as) putlara tapanlara beddua etmeyip onları Allah'ın Gafur ve Rahîm isimlerine havale etti.

Nur Talebeleri de “muhabbet fedaileri” olduğundan, onların meslek ve meşrebi Hz. İbrahim’e (as) daha yakındır. Bundan dolayı mesleğimiz Haliliye'dir.

Diğer bir husus Üstad, Risale-i Nur talebelerinin mesleğini bir cihette “Sahabe Mesleği”, diğer cihette ise; “Haliliye Mesleği” olarak tavsif ediyor.

Evet, Risale-i Nur mesleği imana hizmet noktasında “Sahabe Mesleği”dir. İmanda terakki ve tekâmül cihetinde ise “Haliliye Mesleği”dir. Hz. İbrahim’i (as) Allah’a dost yapan ve “Halilullah” (Nisa, 4/125) unvanını kazandıran sır; onun (as) “tefekkür” yolu ile Allah’ın birliğine ulaşması ve tevhitte terakki etmiş olmasıdır.

Üstad Hazretleri şöyle buyurur;

“Risale-i Nur’un mayası ve meşrebi tefekkür ve şefkat olduğu cihetle Hazret-i İbrahim’in (as) hususî meşrebi olan tefekkür ve şefkat noktasında tam tevafuk etmesi,..” (1)

Fenâ fi´r-resul: Bütün varlığını Hazret-i Peygamber’in (asm) manevî şahsiyetinde yok etmek mânasına gelir. Bazı tarikat ehline göre Habib-i Kibriya Efendimiz’in (asm) rivayet yolu ile nakledilen hadisleri ile beraber hareketlerini benimsemek ve O'na en küçük mes'elede aykırı harekette bulunmamak asıldır. Peygamber'de fani olmanın en zahir manası, onun sünnetine sımsıkı sarılmak demektir. Sahabelerin Allah Resulü’ne (asm) olan eşsiz muhabbetleri, şiddetli aşkı ve bağlılıkları bunun en bariz bir misalidir.

(1) bk. Şualar, Birinci Şua.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 15.798
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

omerfaruk29314
allah razı olsun cevaplar cok guzel
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Bayezid
Hz. İbrahim'in tefekkür yanı ifade edilirken, Hâlıkını kainattan sorması güneşe, aya, yıldızlara sorması risale metoduyla paralellik adına önemli bir benzerlik, ifade edilebilir. Allah razı olsun.
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.

BENZER SORULAR

Yükleniyor...