"Münkirler pek ileri gittiler, 'Ne vakte kadar "ve hüve ala külli şeyin kadir" deyip elimizi kaldıracağız?' diyorlar." Münkirler Allah'ı inkâr etmelerine rağmen, neden Kadir ismine dikkat çekiliyor?
Değerli Kardeşimiz;
Bu sözü söyleyen münkirler, yani iman hakikatlerini inkâr eden küfür ehli bedbahtlardır. Allah’a inanmayan bu kimselerin “Allah her şeye kadirdir.” deyip “Ne vakte kadar elimizi kaldıracağız?” demeleri Müslümanları tenkit sadedindedir. Yani, “Müslümanlar dünyaya çalışmıyorlar, Allah’a tevekkül edip tembelce oturuyorlar, ülkemiz de bu yüzden geri kalıyor.” demek istiyorlar. Hâlbuki bu sözün söylendiği zaman Osmanlı yıkılmış, yerine kurulan Türkiye Cumhuriyeti de henüz harplerin yaralarını sarmakla meşguldür.
Dün yeryüzünde asırlar boyunca hâkimiyet kuran, Selçuklu ve Osmanlı devletleriyle ekonomiden sanata kadar her sahada dünyaya numune ve rehber olan Müslümanların, bu noktaya tembelce oturarak gelmedikleri açıktır. Son yüzyılı esas alarak hakikatin aksini söylemek, kasıtlıdır ve cerbezeden başka bir şey değildir. Kaldı ki, şu anda toparlanma sürecini yaşayan Müslümanlar, Üstadımızın da müjde verdiği gibi, istikbalde en gür sada ile büyük inkılaplar yapacak ve yeni bir dünya hâkimiyetini biiznillah tahakkuk ettireceklerdir. Bu sözü söyleyenler o gün kabirlerinde azap çekmekle meşgul olduklarından, bu mutlu neticeyi seyredemeyeceklerdir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
33. Sözün başındaki suali pek anlayamadım münkirler pek ileri gittiler vehüve ala külli şeyin kadir ne zaman elimizi kaldıracaz gibi bi sual var mantığını anlamadım yani o ayeti münkirler mi soruyor açıklar mısınız
“Çünkü münkirler pek ileri gittiler. “Ne vakte kadar وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ deyip elimizi kaldıracağız?” diyorlar.” Otuz Üçüncü Söz
"Münkirler pek ileri gittiler" bu ifade Allah'ın varlığını veya sıfatlarını inkâr edenlerin, küstahlık ve meydan okuma noktasında aşırıya kaçtıklarını ifade eder. Kainatta ki İlahi kudretin apaçık işaretlerini, delillerini tanımayı reddederler ve bu hususta kendilerince müthiş bir özgüven içine girerek ayeti ağızlarına dolarlar.
"Ve hüve ala külli şeyin kadir" (Ve O, her şeye gücü yetendir bu ayet Kur'an-ı Kerim'den doğrudan bir alıntıdır ve Allah'ın her şey üzerindeki mutlak ve sınırsız kudretini tasdik ettirmeye matuftur.
"Ne zaman elimizi kaldıracağız?" ifadesi ise inkârcıların alaycı veya meydan okuyucu bir sorusudur. El kaldırmanın yani dua etmenin gereksiz ve önemsiz olduğu üzerinden Allah’ı ve kudretini inkar ediyorlar.
Yani şöyle demek isterler: "Eğer Allah gerçekten her şeye gücü yetiyorsa ve biz O'nu bu kadar şiddetle inkâr ediyorsak, ne zaman bize karşı gücünü gösterecek? Ne zaman O'nu kabul etmek zorunda kalacağız?" Bu, onların inkarlarından kaynaklanan, ilahi bir gazabı adeta davet eden bir meydan okumadır.
Özetle bu soru inkârcıların gerçeği reddetmede ne kadar ileri gidebildiklerini, hatta Yüce Allah'a zımnen meydan okuyabilecek noktaya geldiklerini vurgular.
1. “Ne vakte kadar elimizi kaldıracağız?”
Burada münkirlerin (inkârcıların) alaycı bir sözüdür.
Yani: “Her şeyde Allah’ın kudretini zikrediyorsunuz, hep ‘O her şeye kadirdir’ diyorsunuz, hep ellerinizi kaldırıp dua ediyorsunuz. Bu ne zamana kadar sürecek?” Bırakın artık dua etmeyi, indirin ellerinizi.
Yani onlar, sürekli Allah’a kudret isnadını küçümseyerek “bıkmadınız mı hep böyle demekten?” tarzında itiraz ediyorlar.
2. Ayet ile bağlantısı
“وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ”
“O (Allah), her şeye kadirdir.” (Bakara, 2/20 ve çok yerde tekrar edilir.)
Mü’minler için bu ayet, her şeyde Allah’ın kudretini görme ve dua ile O’na yönelmenin temelidir.
Ama münkirler için bu tekrar, anlamsız geliyor. Çünkü onlar, kudreti Allah’a vermek yerine tabiata veya sebeplere veriyor.