Namaz tesbihatında "ecirna" duaları ve "esma-i hüsna" kısımlarını okumasak, şirket-i maneviyeye dahil olabilir miyiz?

Soru Detayı

- Namaz tesbihatini yapip ecirna duasını ve esmaul husnayi iceren kısımları okumasak da, şirketi maneviyeye dahil olabilir miyiz?
- Eminim bir gün okusam ertesi gün yetismem gereken işlerden ve bazı sebeplerden muhakkak okuyamıyorum bu beni üzüyor...

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Üstad Bediüzzaman Hazretleri çeşitli sohbetlerinde (meal olarak) şöyle demiştir:

"Tesbihatta, ´Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber' derken kalbi hüşyar bir mü'min o vakitte namaz kılan, ´tesbihat eden milyonlar mü'minler cemaatı arasına manen girer, onlarla beraber söyler. Hatta daha ileri gitse bütün zaman ve mekânlardaki mü'minlerle beraber olarak, ortada Resûl-i Ekrem (a.s.m.) sağında enbiyalar, solunda evliyalar ve bütün müminler beraber tesbihat edebilir."(1)

Bu kadar sevablı bir ibadeti kaçırmamak ve şirketi maneviyede yer alabilmek için farz namazlarından sonra bu tesbihatların yapılması çok önemlidir.

“Kardeşlerimizden birinin namaz tesbihatında tekasül göstermesine binaen dedim; Namazdan sonraki tesbihatlar tarikat-i Muhammediyedir (asm) ve velâyet-i Ahmediye (asm) diyenin bir evradıdır. O noktadan ehemmiyeti büyüktür. Demek tesbihat-ı salâtiyenin çok ehemmiyeti var.”(2)

”Şu kısa tarîkın evrâdı, ittibâ-ı sünnettir; ferâizi işlemek, kebâiri terk etmektir. Ve bilhassa, namazı tâdil-i erkân ile kılmak, namazın arkasındaki tesbihâtı yapmaktır.”(3)

Bu ifadeler meydanda iken "Tesbihatın bir kısmını yapmasanız da olur." diye bir beyanda bulunmak ağır bir vebal olur. Ecirna ve esmalar tesbihatın en önemli ve en faziletli kısmı oluyor.

Dipnotlar:

(1) bk. Şahiner, Son Şahitler, Mustafa SUNGUR Ağabeyin Hatıraları, IV/15-91.
(2) bk. Kastamonu Lahikası, 70. Mektup.
(3) bk. Sözler, Yirmi Altıncı Söz, Zeyl.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Okunma sayısı : 1.823
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...