"Ne şeyi seversen, ya lezzet için seversin, ya menfaat için, ya evlada meyil gibi bir müşâkele-i cinsiye için, ya kemal olduğu için seversin..." Kemalatta nasıl bir hususiyet var ki; diğer vesileler bilvasıta, kemal bizzat seviliyor?
Değerli Kardeşimiz;
"Ne şeyi seversen, ya lezzet için seversin ya menfaat için ya evlada meyil gibi bir müşâkele-i cinsiye için ya kemal olduğu için seversin. Eğer kemal ise, başka bir sebep, bir garaz lazım değil; o bizzat sevilir." (Sözler, Otuz İkinci Söz, İkinci Mevkıf.)
Her şeyle sınırlı olan insanın mahiyetinde hadsiz olan tek şey muhabbet kabiliyetidir. İnsan gözü sürekli bakamaz, bir süre sonra yorulur. İnsan kulağı ancak belli frekanslar arasındaki sesleri işitebilir. İnsan aklı da sınırlıdır, sürekli düşünmekten yorulur, dinlenme ihtiyacı duyar. Ama insan kalbindeki muhabbet yorulmak bilmez, sınır tanımaz.
Üstad Hazretleri bu sonsuz muhabbet kabiliyetinin ancak nihayetsiz bir cemâl ve kemâl sahibini sevmek için verildiğini ifade eder.
Lem’alar’dan insanın mahiyetiyle ilgili önemli bir tesbit:
"Beşer, fıtraten, şu kâinatın Hâlık’ına karşı hadsiz bir muhabbet üzerine yaratılmıştır. Çünkü fıtrat-ı beşeriyede cemale karşı bir muhabbet ve kemale karşı perestiş etmek ve ihsana karşı sevmek vardır." (Lem'alar, On Birinci Lem.)
O halde güzel şeyleri, bize faydası dokunan şeyleri sevmemiz gibi mükemmeli sevmemiz de yaratılışımızın bir gereğidir. Kemalin önemli bir muhabbet sebebi olduğunun en açık delili, insanların kendi inançlarından ve görüşlerinden ayrı olan kimselerin yaptıkları sanat eserlerini bile hayranlıkla seyretmeleridir.
Süleymaniye Camii’ni ziyaret eden Hrıstiyanların o hayret ve muhabbetleri, tamamen kemale muhabbetten gelmektedir. O sanat eserini seyretmenin ziyaretçilere maddi bir faydası olmadığı da açıktır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü