"Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm hilkaten en mutedil bir vaziyette ve en mükemmel bir surette halk edildiğinden, harekât ve sekenâtı itidal ve istikamet üzerine gitmiştir." cümlesini izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"İtidal" müspet ve mutedil olmak, muktezayı hale uygun hareket etmek, yerli yerinde davranmak, ölçülü hareket etmek, insicam ve ahengi bozacak aşırılıklardan kaçınmak gibi manalara gelir.
Bütün güzel hasletlerin en ileri derecesinde bulunduğu tek ruh, ruh-u Muhammedî (asm.)'dir. Nitekim O’nun (asm) o mukaddes şahsiyeti tarif edilirken, “Bütün esmâya kemâl derecesinde ve itidal üzere mazhar” ifadesi kullanılır. Buradaki itidal kelimesi “biri diğerinden daha ileri değil, hepsi son derece kemâlde” demektir.
Peygamber Efendimiz (asm) her bakımdan ölçülü, mutedil, ahenkli ve muvazeneli bir şekilde yaratılmıştır. Bu yüzden, onun tavır, davranış ve ahlâkında hiçbir aşırılık, ölçüsüzlük ve dengesizlik bulunmuyor. Onun her hali insanların rahatlıkla uyabileceği bir kıvamda ve ölçüdedir.
Cenab-ı Hak, Resulullah Efendimizi (asm) bütün insanlığa rehber ve model olarak yarattığı için onu hem maddî hem de manevî yönden mükemmel ve mutedil bir kıvamda yaratmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Denilebilir.