Risale-i Nur birçok muammayı maluma kavuşturmuştur. Peki, Nurlar ekseninde muammanın ehemmiyeti nedir?
Değerli Kardeşimiz;
"Muamma" kelime olarak bilinmeyen ve anlaşılmayan şey demektir. Sır ve tılsım gibi ifadeler de muammanın manasını barındıran kelimelerdir. Risale-i Nur'da muamma, akıl ve felsefe ile çözülemeyen ve çözülmesi mümkün olmayan şey demektir.
Mesela, akıl ve felsefe açısından ölüm ve sonrası bir muammadır. Bu muamma ancak her şeyi gören her şeyi bilen ve ilmi ezeli olan Allah’ın beyanı yani vahyi ile çözülebilir. İnsan aklı ölümden ötesine erişemez ve ötesi hakkında bir bilgi ve belge sunamaz. Demek Allah'ın Kadir ve Muhyi gibi isimlerini bilmeyen ve olayları aklıyla çözmeye çalışanlar için ölüm ötesi diriliş ve hayat tam bir muammadır. Buna sadece inançsız filozoflar değil, inançlı ve sadece aklıyla çözdüğüne itimat eden mümin filozoflar da dâhildir.
Akıl vahye iman ile tabi olmazsa sadece ölüm değil, bütün kâinat ve bütün hadiseler birer muamma olarak kalmaya mahkumdur. Muammanın çözümü ve anahtarı ancak iman ile vahye tabi olmaktan geçer.
Risale-i Nur hep bu manayı öne çıkarır. Önce aklın ve felsefenin hadisatın muamması karşısındaki acziyetini gösterir. Sonra vahyin o engin ve keskin çözümlerini nazara sunar.
Hadiselerin muammasını çözemeyen ebedî felakete düşer ve ebedî cehenneme yuvarlanır. Muamma bu açıdan hayati bir öneme sahiptir ve insanların ekserisi bu muammanın bilinmezliği içinde kaybolup gidiyor. Üstad Bediüzzaman'a bu noktada kulak verelim:
"Evet, dinin, şeriatın ve Kur’ân’ın yüzden ziyade tılsımlarını, muammalarını hal ve keşfeden ve en muannid dinsizleri susturup ilzam eden ve Mirac ve haşr-i cismani gibi sırf akıldan çok uzak zannedilen Kur’ân hakikatlerini en mütemerrid ve en muannid feylesoflara ve zındıklara karşı Güneş gibi ispat eden ve onların bir kısmını imana getiren Risale-i Nur eczaları, elbette küre-i arzı ve küre-i havâiyeyi kendi ile alakadar eder ve bu asrı ve istikbali kendiyle meşgul edecek bir hakikat-i Kur’âniyedir ve ehl-i iman elinde bir elmas kılınçtır." (Emirdağ Lahikası-I, 23. Mektup)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü