"Risale-i Nur gizlenmiyor ve başka kitaplara benzemiyor ve temellük edilmiyor. Nerede bulunursa bulunsun, ben Nur'dan gelmişim der." Bu ifadeleri izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Ben, hal-i hâzıra bakmadığım için bilemiyorum. İstemeyerek işittim ki, eser yazan ve Nur'dan çalan resmî büyük zatlar diyorlar: 'Risale-i Nur'u okuyabilirsiniz, başkasına vermeyiniz.' Güya Nurlar onların eserlerini setrettirecek! Halbuki Nurlar, o eserlerdeki hakikatleri tasdik eder, onlara kuvvet ve revaç verir. İnşaallah bir zaman onlar resmen neşrine mecbur olacaklar. Fakat İzmirli hâkimin dediği gibi, 'Risale-i Nur gizlenmiyor ve başka kitaplara benzemiyor ve temellük edilmiyor. Nerede bulunursa bulunsun, ben Nur'dan gelmişim.' der."(1)

Bazı yazarlar Risale-i Nur'un revaç bulmasını istemiyor. Zira bu yazarların vehmine göre Risale-i Nurlar revaç bulursa kendi eserlerine kimse iltifat etmez, kendi eserleri Risale-i Nur'un yanında sönük kalır. Öyle ise Risale-i Nur'un neşrine engel olmak gerekir, diye insafsızca Risale-i Nurları gizlemeye, saklamaya ya da neşrinin engel olunmasına taraftar oluyorlar.

Halbuki Risale-i Nurlar o yazarların dini fikirlerine ve eserlerine kuvvet ve destek veriyor, belki de onlara taban oluşturuyor. İmanı sağlam olmayan bir toplumda onların dini fikir ve eserlerinin revaç olması zaten düşünülemez.

İzmirli hakimin, "Risale-i Nur gizlenmiyor ve başka kitaplara benzemiyor ve temellük edilmiyor. Nerede bulunursa bulunsun, ben Nur'dan gelmişim." ifadesi, Risale-i Nur'un harika ve mümtaz bir makama sahip olduğunu ve suni bir şekilde insanlar onu gizlemeye ve saklamaya çalışsa da bunun imkansız olduğuna vurgu yapıyor.

Risale-i Nurlar bu asrın semasına güneş gibi tulu etmiş iken, küçük ellerin ve perdelerin onu örtmesi ve saklaması ne mümkün. Ayrıca Risale-i Nur'un her cümlesinde bir sikke, bir mühür var; onu taklit ile temellük etmek yani onu kendi fikri gibi sahiplenmek mümkün değildir. Bu yüzden Risale-i Nur'un fikir ve cümlelerini intihal (aşırmak) etmek mümkün değildir.

(1) bk. Emirdağ Lâhikası-I, 197. Mektup.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...