Risale-i Nur'da bazı yerlerde "vicdanı tefessüh etmiş" ifadesi geçiyor. Vicdan nasıl tefessüh eder?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Vicdanın tefessüh etmesi; insanın fıtratının bozulması demektir. Her insan İslâm fıtratı üzerine doğar. Her insanın fıtratı sağlam bir miyardır. İnsan mükerrem bir varlıktır. Kendisinin bir yaratıcısı olması gerektiğini vicdanen biliyor. O yaratıcıya şükür ve ibadet etmesi gerektiğini de akıl ve vicdanı emrediyor. Ancak, bir peygambere yahut peygamber varisi büyük bir mürşide kavuşmamışsa, kendi aklını yanlış kullanarak yahut bu konuda kendisine yapılan yanlış telkinlere kapılarak putlara tapabiliyor, şükür ve ibadetini onlara yapıyor. Kötü çevre, kötü terbiye bu İlâhî ayarı bozuyor ve tefessüh ettiriyor.

Başkasının malına ve canına zarar vermek her vicdanı rahatsız eder. Bir kimse hiç acımadan adam öldürüyorsa, başkasının malını fütursuzca gasbediyorsa bu adamın vicdanı bozulmuş demektir.

Risale-i Nur’un bir başka dersinde geçen “hayır ve salahı kabule liyakatı kalmaz” ifadesi vicdanın tefessüh etmesinin güzel bir ifadesidir.

Her vicdanda “cemale karşı muhabbet, kemale karşı perestij etmek, ihsana karşı sevmek” vardır. Bir insanın kalbinde bu manalar kaybolmuşsa onun vicdanı tefessüh etmiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...