Risalelerin telifi için kullanılan "Muvaffakiyet", "İkram-ı İlahi", "Keramet-i Kur’âniye" gibi tabirleri izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Muvaffakiyet; iman ve Kur’an hizmetinde muvaffak olmak, mânileri bertaraf etmek, zorluklar karşısında Allah’ın inayet ve yardımı ile sağlam durmak gibi birçok manalara geliyor. Nur talebelerinin hem az hem fakir hem de siyaseten zayıf olmalarına rağmen, Risale-i Nurları matbaasız el ile altı yüz bin nüsha çoğaltmaları bir muvaffakiyet değil de nedir acaba?
Keramet-i Kur’aniye, Kur’an ve sünnet çerçevesinde nefsini ıslah edip manevî terakki ve kemalat neticesinde insanlarda görünen harikulade hâdiselerdir.
Keramet Allah’ın fiilidir ve ikramıdır. Ve o keramet sahibi de kerametin Allah'tan olduğunu asla unutmaz; O’nun kendisine hâmi ve rakîb olduğunu da bilir. Tevekkül ve yakîni de fazlalaşır. Risale-i Nur talebeleri hem Kur’an hizmetinin hadimleri oldukları için hem de Risale-i Nurların tahkikî iman dersleri ile nefislerini ıslah-ı tam ettikleri için, yine Kur’an’ın inayet ve bereketi ile birçok kerametlere mazhar olmuşlardır.
İkram, insanın makam ve gayretinin karışmadan gördüğü ilahi inayet ve yardımlardır. İnsanın ikramda hiçbir hakkı ve gayreti olmadığı için izhar ve ilan edilmesi, doğrudan nimeti ilan manasına geliyor ki, Risale-i Nurlarda ifade edilen inayetler ekseri bu kabilden kerametlerdir.
Bütün bu keramet ve ikramların asıl menbaı, Kur’an’ın manevi mucizesi ve bereketidir. Yani Risale-i Nurlar Kur’an’ın mucizeliğini ilmî bir şekilde ispat ve ilan ettiği için, bu inayet ve ikramlar geliyor demektir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar