"Sad-ı Teftazanî gibi eâzım-ı muhakkikînin ekseri demişler..." Sad-ı Teftazanî kimdir, bu meselede ondan delil getirmenin hikmeti nedir?
Değerli Kardeşimiz;
“Eâzım-ı muhakkikin” ifadesi üzerinde biraz durmak gerekiyor. "Muhakkik" sadece taklitle yetinmeyip tahkik eden demektir. Muhakkik bir âlim, konuyu sadece duymakla yetinmez, bütün yönleriyle derinlemesine araştırarak, muhtemel bütün suallere cevap olacak şekilde ortaya koyar.
Fennî ilimlerden bir misal verecek olursak, gözün ne olduğunu herkes bilir. Ama göz hakkında araştırmalar yapan, tezler hazırlayan, tebliğler sunan bir kimse gözü tahkikî olarak bilmektedir.
Üstad Hazretleri, eâzım-ı muhakkikinin ekseriyetinin şakk-ı Kamer mucizesini kabul ettiklerini ifade etmekte ve bu büyük âlimlere misal olarak da Sad-ı Teftazanî’yi göstermektedir.
Bu büyük âlim hakkında Sorularla İslamiyet sitemizde yeterince bilgi verilmiştir. Özet olarak şu kadarını takdim edelim:
"Saduddin Teftazani (1322 - 1390) yılları arasında yaşamış büyük İslâm alimlerindendir. 1322 yılında Horasan bölgesinde bulunan, Nasa yakınlarındaki Teftazan kasabasında doğdu. …"
"Belagat, mantık, metafizik, kelam, fıkıh ve birçok ilim dalında eser vermek suretiyle haklı bir şöhrete sahip oldu. Kaleme aldığı eserleri, birçok İslâm medresesinde ders kitabı olarak okutuldu."
"Teftazani, yazdığı eserleri ile birçok kişiyi etkiledi. İbn Haldun, yazmış bulunduğu 'Mukaddime' adlı eserinde, ondan söz etmektedir. Teftazanî, hem Şafii hem de Hanefi mezhebiyle ilgili eserler kaleme aldı. Bundan dolayı da bazı âlimler kendisini Hanefi, bazıları da Şafii mezhebine bağlı olduğunu yazmaktadırlar. Arkasında çok sayıda eser bıraktıktan sonra 1390 yılında vefat etti."
İlave bilgi için tıklayınız:
- Seyyid Şerif Cürcânî ve Saduddin Taftazani hakkında bilgi verir misiniz?
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü