"Şirk" ve "Şirk-i Hafî" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Şirk; Allah’a ortak koşmak demektir. Şirkin; bir zâhiri, yâni açığı; bir de hafîsi, yâni gizlisi vardır. Zâhir olanı, bildiğimiz şirktir. Üç ilaha inanmak yahut putlara tapmak bu gruba girer.

Açık olanı, bildiğimiz şirk, yani kendisini ve bütün varlıkları putların yaptığına inanma cinayeti.

Hafî şirke gelince, bu ana hatlarıyla ikiye ayrılır.

• Allah’ın rızasını unutup insanlara riya ve gösterişte bulunmak.

• Eşyanın yaratılmasında birer sebep olarak vazife gören mahlûkata olduğundan fazla önem vermek; onları tesir gücüne sahip zannetmek.

Hafî şirk, bu her mü’min için büyük bir tehlike. Tehlike büyük, çünkü gizli. Ve yine tehlike büyük, çünkü nefis ondan yana. Bunun en yaygın şekli riyadır; gösteriş için, desinler diye iyilik yapmaktır.

Sebeplere olduğundan fazla önem vermek de gizli şirke girer. Bir işin tahakkukunda sebebin hakkı "bir" iken, ona "yüz katı" fazla değer biçilirse, doksan dokuzu şirk-i hafi hesabına geçmiş olur.

İnsanın kendi nefsine fazlaca güvenmesi, bütün lâtifelerini onun emrine vermesi de gizli şirktir. Cebbar ve Mütekebbir ancak Allah’tır. İnsan, Allah’ın kendisine bahşettiği varlığı, kuvveti, ilmi O’nun kullarını ezmekte kullanırsa Cebbar ve Mütekebbir olmaya özenmiş ve gizli şirke girmiş olur.

İslâm, tevhid dinidir. Bu kâinatın Sahibi ve Mâliki birdir. Her hayır, ancak O’nun hazinesindedir. İslâm, ne ışığı için güneşe, ne meyvesi için ağaca, ne de serveti için zengine lâyık olmadıkları ölçüde minnettar olunmamasını ders verir. Herkes ve her şey, sadece birer sebep, birer vesiledirler. Bütün nimetler, arz ve semanın Rabbinden geliyor.

Fakir bir mü’min, bir zengine, rızkını o veriyormuşçasına, zillet gösterirse, tevhid inancı, yâni Allah’ı bir bilme itikadı zedelenebilir. Zengin olsun, fakir olsun her insan, ancak iman, ahlâk, fazilet, ilim, irfan, dürüstlük, cömertlik, yardımseverlik gibi sıfatları için sevilir.

Tüyler ürpeten bir Hadis-i Şerif:

“İslâm dinini kabul etmiş birisi, herhangi bir şahsa zenginliği için saygı gösterirse, dininin üçte ikisi gider.” (Ancak rivayet zayıftır. bk. Beyhaki, Şuab, 12/373)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 6.858
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...