İkinci Mani
İçerikler
-
"Nazar-ı dikkati kendine celb etmekle enâniyeti okşamak ve nefs-i emmâreye bir makam vermektir..." Nefsi emmareye makam vermek ne demektir? Neden kalbin hastalığı denilmiyor da maraz-ı ruhî deniliyor?
-
"En mühim bir maraz-ı rûhî olduğu gibi 'şirk-i hafî' tâbir edilen riyâkârlığa, hodfurûşluğa kapı açar, ihlâsı zedeler." Buradaki “şirk-i hafi” tam olarak nedir, şirk-i hafiye giren dinden çıkar mı?
-
Hubb-u cahtan gelen rekabete birkaç örnek verir misiniz?
-
"Kevser-i Kur'ânîden süzülen tatlı, büyük bir havuzu kazanmak için, bir buz parçası nev'indeki şahsiyetini ve enâniyetini o havuz içine atıp eritendir." İzah eder misiniz?
-
"Buz parçası nevindeki enaniyeti eritip, Kur'an'ın ışığı altına girmek" ne ile mümkündür? Bu noktada bizi en çok zorlayan hususlar ne olabilir?
-
"Herkeste nefs-i emmâre bulunur." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Bazı da hissiyat-ı nefsiye damarlara ilişir, bir derece hükmünü kalb, akıl ve ruhun rağmına olarak icra eder." İzah eder misiniz?
-
"Sizlerin kalb ve ruh ve aklınızı ittiham etmem. Risale-i Nur'un verdiği tesire binaen itimad ediyorum. Fakat nefis ve hevâ ve his ve vehim bazan aldatıyorlar..." Nur talebeleri hangi hislere, vehimlere, hevalara kapılıyor ve bunların ardından gider mi?
-
"Bu şiddet, nefis ve hevâ ve his ve vehme bakıyor; ihtiyatlı davranınız." Vehme bakıyor, ne demektir? Bunlar birlikte mi saldırıyorlar? Bunlara karşı ihtiyatlar nelerdir?
-
"Uhuvvetteki makam geniştir; gıptakârâne müzâhameye medar olamaz." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Hırs-ı sevap ve ulüvv-ü himmet cihetiyle çok zararlı ve hatarlı neticeler vücuda geldiğine delil, ehl-i tarikatin o kadar mühim ve azîm kemâlâtları ve menfaatleri içindeki ihtilâfâtın ve rekabetin verdiği vahîm neticelerdir..." Tarihten örnek var mı?
-
"Ehl-i tarikatin o kadar mühim ve azîm kemâlâtları ve menfaatleri içindeki ihtilâfâtın ve rekabetin verdiği vahîm neticelerdir ki, onların o azîm, kudsî kuvvetleri bid'a rüzgârlarına karşı dayanamıyor." cümlesini nasıl anlamalıyız?