Yirminci Nükte
İçerikler
-
"Hurûf-u Kur’ân’ın, hususan sûrelerin başlarındaki mukattaât-ı hurûfun hâsiyetlerine ve fezâillerine ve tesirât-ı maddiyelerine dâir vürûd eden hadisleri şu asrın nazar-ı maddîsine takrib etmek için..." Bu hadislerden örnekler verir misiniz?
-
"Sûrelerin başlarındaki mukattaât-ı hurûfun hâsiyetlerine ve fezâillerine ve tesirât-ı maddiyelerine dâir vürûd eden hadisleri..." Hurufu mukattanın maddi tesiratına dair hadisler nelerdir?
-
"Zât-ı Zülcelâl olan Sahib-i Arş-ı Âzamın, mânevî bir merkez-i âlem ve kalb ve kıble-i kâinat hükmünde olan küre-i arzdaki mahlûkatın tedbirine medar dört arş-ı İlâhîsi var." İzah eder misiniz?
-
"Gözümüzle gördüğümüz gibi; suyun, hususan hayvânât nutfelerinin su gibi..." Buradaki "hayvanat" kelimesi, sadece hayvanlar için mi kullanılmış yoksa tüm hayat sahipleri için mi?
-
"Havada sebatsız vücudları bulunan hurûfâtın, kudsiyet keyfiyetiyle, bu sırr-ı imtisâle göre, çok tesirât-ı hâriciyeye ve hâsiyât-ı maddiyata inkılâb ve gaybı şehâdete tahavvül ettirir..." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Unsur-u havâiyeye bakıyoruz ki: O derece emr-i كُنْ فَيَكُونُ’a mutî ve musahhar ve emirberdir ki, güya her bir zerresi bir nefer gibi, muntazam bir ordunun her dakika emrini bekler; zamansız, en uzak zerreden, emr-i كُنْ’den..." İzah?
-
"Adeta, mâneviyatı maddiyata inkılâb ve gaybı şehâdete tahavvül ettirir bir hâsiyet onlarda görünüyor." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Kur'ân-ı Mu'cizü'l-Beyânda bazan kudret eserini, sıfat-ı irâde ve sıfat-ı kelâmdan gelir gibi tâbirâtı, gayet derecede sür'at-i îcad ve..." cümlesini devamıyla açar mısınız?
-
"İşte, evâil-i sûredeki ha miim... gibi hurûf-u kudsiye-i şifre-i İlâhiye hava zerrâtı içinde, zamansız münâsebât-ı dakika-i hafiye tellerini ihtizâza getirecek birer düğüm..." Devamı ile açıklar mısınız?
-
"Sâir vezâif-i havâiyeden başka bir vazifesini bir hads-i kat’î ile, belki müşâhede ile ben kendim badem çiçeklerinde gördüm." Bu mesele nedir, izah eder misiniz?
-
"İşte, havanın bu hasiyetine binâendir ki, (...) O harflerin okumasıyla ve yazmasıyla, maddî ilâç gibi şifâ ve başka maksatlar hâsıl olabilir." ifadesinde muskaya işaret olabilir mi? Bu paragrafı izah eder misiniz?
-
"İşte, havanın bu hasiyetine binâendir ki, mevcudât-ı havâiye olan hurûfât, kudsiyet kesb ettikçe, yani, âhizelik vaziyetini aldıkça, yani, Kur’ân hurûfâtı olduğundan..." Devamıyla izah eder misiniz?