Bir meclis-i misalîde, şeriatle medeniyet-i hazıra, dehâ-i fennî ile hüdâ-yı şer’î muvazeneleri

İçerikler


  1. "Bir meclis-i azimde benden sual ettiler: 'Mağlubiyet sonunda İslam'ın âleminde ne hal peyda olacak?' Asr-ı hazır mebusu sıfatıyla söyledim..." İzah eder misiniz?

  2. "Sahhar medeniyet, istikbalde edecek ona secde-i hayret." cümlesini izah eder misiniz?

  3. "Eski Roma, Yunan'ın iki dehası vardı; O iki ruh, şimdi de cesetleri değişmiş. Alman, Fransız oldu..." Hangi millet hayalperest, hangisi maddeperest? İzah eder misiniz?

  4. "Mürur-u zaman istedi, medeniyet çabaladı, Hristiyanlık da çalıştı... Ey birader misali! Zaman böyle gösterdi. O ikiz iki dehâ öküz gibi reddetti..." İzah eder misiniz, neden "öküze" benzetiliyor?

  5. "Hüda semadan indi, deha zeminden çıktı. Hüda kalpte işliyor; dimağı da işletir. Deha dimağda işler; kalbi de karıştırır. Hüda ruhu eder tenvir, taneleri sümbüllettirir. Karanlıklı tabiat onunla ışıklanır." İzah eder misiniz?

  6. "Deccal-misal deha-yı a’ver, bir dar ile bir hayatı anlar, maddeperest olur ve dünyaperver. İnsanı yapar birer canavar." Haşiyedeki ince işaret nedir; buradaki deccal, süfyan olabilir mi?

  7. "Bunu da inkâr etmem, medeniyette vardır mehasin-i kesire. Lakin onlar değildir ne Nasraniyet malı, ne Avrupa icadı, Ne şu asrın sanatı. Belki umum malıdır..." Devamıyla izah eder misiniz?

  8. "Musibet olur her dem hıyanet neticesi, mükâfatın sebebi." Doğuştan engelli çocuklar açısından nasıl değerlendirebiliriz?

  9. "Amel, cins-i cezadır. Ceza, cins-i ameldir." İfadesini izah eder misiniz?

  10. "Bütün âlâm, mesâib, amâl-i salihadır; lakin menfidir, ıztırarî. Hadis teselli verdi." Burada hangi hadisten bahsedilmektedir?

  11. "Orada asrın vekili, burada Said Nursî." ifadesini nasıl anlayabiliriz?

Yükleniyor...