Îcaz ile beyan i’câz-ı Kur’ân

İçerikler


  1. "Mazmunların Beraati" ne demektir?

  2. "Manasında meşarib-i evliya, ezvak-ı arifini, mezahib-i salikin, turuk-u mütekellimin, menahic-i hükema..." İzah eder misiniz?

  3. "Şehadet perdesini gayb üstünde kaldırır." cümlesini izah eder misiniz?

  4. "Te’nis-i ezhan için akl-ı beşere karşı İlahi tenezzülat. Tenzilin üslubunda tenevvüü, munisliğidir mahbub-u ins ü canı." İzah eder misiniz?

  5. "Mutazammın ve müessis olmuş din-i İslama. İslamiyet misline ne mazi muktedirdir ne müstakbel muktedir; araştırsan zaman ile mekânı..." İzah eder misiniz?

  6. "Yedinci menba ise, şu altı menbadan çıkan envar-ı sitte, birden eder imtizaç. Ondan çıkar bir hüsün, bundan gelir bir hads, vasıta-i nurani, şundan çıkan bir zevktir..." İzah eder misiniz?

  7. "On üç asır müddette meylü't-tehaddi varmış. Kur'an'ın adasında. Şevk-i taklit uyanmış Kur'an'ın ahbabında. İşte i'cazın bir burhanı..." İzah eder misiniz?

  8. "Muvazene edilse, değil dânâ-i bîmüdânî, hatta en ami adam, göz kulakla diyecek: Bunlar ise insanî; şu ise âsümânî..." İzah eder misiniz?

  9. "Onun mazmunları ile yine Kur’an’a karşı çıkmamış; hiçbir zaman çıkamaz, geçti zaman-ı imtihanı." Bundan sonra hiç mi getirilemez?

  10. "Hâlât-ı telakkisi mütenevvi, mütehalif. Aksam-ı muhatabı müteaddit, mütebaid. Gayat-ı irşadında mütederriç, mütefavit..." İzah eder misiniz?

  11. "Kur'an'da bir hassa var; başka kelamda yoktur. Bir kelamı işitsen, asıl sahib-i kelamı arkasında görürsün, ya içinde bulursun. Üslup, âyine-i insanî..." ifadelerini izah eder misiniz?

  12. "Tafsil istersen, haddimin haricinde. Sinek seyretmez asümanı." Üstad, sinek benzetmesini kendisi için mi kullanıyor?

  13. "Yüz sahife tefsirim ona kâfi gelmedi. Senin gibi ruhani ilhamları ziyade; ben istiyorum senden tafsil ile beyanı." İzah eder misiniz?

Yükleniyor...