On Birinci Hakikat
İçerikler
-
"Bâb-ı insaniyettir. İsm-i Hakk'ın cilvesidir." On Birinci Hakikat daha çok Hakîm ismi ile ilgili gibi görünüyor. Acaba "Hak" ile "Hakîm" isimleri arasındaki fark nedir?
-
“Cenâb-ı Hak ve Mabud-u Bilhak, insanı şu kâinat içinde rububiyet-i mutlakasına ve umum âlemlere rububiyet-i âmmesine karşı en ehemmiyetli bir abd… ” izah eder misiniz?
-
“Hitabat-ı Sübhaniyesine en mütefekkir bir muhatab” izah eder misiniz?
-
“Mazhariyet-i esmâsına en câmi' bir âyine ve onu ism-i a'zamın tecellisine ve her isimde bulunan ism-i a'zamlık mertebesinin tecellisine mazhar bir ahsen-i takvimde en güzel bir mu'cize-i kudret…” izah eder misiniz?
-
“Hazain-i rahmetinin müştemilâtını tartmak, tanımak için en ziyade mizan ve âletlere mâlik bir müdakkik” izah eder misiniz?
-
“Nihayetsiz nimetlerine en ziyade muhtaç.” izah eder misiniz?
-
“Fenâdan en ziyade müteellim ve bekâya en ziyade müştak.” izah eder misiniz?
-
“Hayvanat içinde en nazik ve en nazdar ve en fakir ve en muhtaç.” izah eder misiniz?
-
“Hayat-ı dünyevîyece en müteellim ve en bedbaht.” izah eder misiniz?
-
“İstidadça en ulvî ve en yüksek” izah eder misiniz?
-
"Hem hiç kabil midir ki: Hâkim-i Bilhak, Rahîm-i Mutlak; insana öyle bir istidad verip, yer ile gökler ve dağlar tahammülünden çekindiği emanet-i kübrayı tahammül edip,.." cümlelerini açıklar mısınız?
-
İnsanın tanzimat memuru olması ne demektir?
-
Mahlûkatın tarz-ı tesbihat ve ibadetlerine insan nasıl müdahale edebiliyor?
-
"Kâinattaki icraat-ı İlahiyeye küçücük mikyasta bir temsil gösterip, rububiyet-i Sübhaniyeyi fiilen ve kalen kâinatta ilân ettirmek,.." İnsan Allah'ın kâinattaki icraatına nasıl temsil gösterir ve rububiyeti ilan eder?
-
“Cenâb-ı Hakk’ın insanı meleklerine tercih edip hilâfet rütbesini verdiği halde,..” ne demektir?
-
"Hem rütbesi, hem vazifesi, hem maaşı, hem düstur-u hareketi, hem cihazatı bize gösterdi ki, o zabit, o muvakkat meydan için değil." Buradaki maaş hakikatte neyi temsil ediyor?
-
"İnsanın kalb cüzdanındaki letaif ve akıl defterindeki havas ve istidadındaki cihazât,.." ifadesinde; letaif, havas ve cihazâttan neleri anlamalıyız? Bunların kalb, akıl ve istidatla alâkası nedir?
-
"İnsan ebed için halk edilmiş ve ebede gidecektir." İzah eder misiniz?
-
Onuncu Söz, On Birinci Hakikat hakkında bilgi verir misiniz?