Beşinci Mani
İçerikler
-
"Üç nokta-i nazar, şu zamanın içtihadatını arziye yapar, semavilikten çıkarıyor. Hâlbuki şeriat semaviyedir ve içtihadat-ı şer’iye dahi, onun ahkâm-ı mesturesini izhar ettiğinden, semaviyedirler." İçtihadın arziye veya semavi olması nasıl olur?
-
"Bir hükmün hikmeti ayrıdır, illeti ayrıdır." cümlesini tafsilatıyla izah eder misiniz?
-
"Hikmet ve maslahat ise, tercihe sebeptir; icaba, icada medar değildir. İllet ise, vücuduna medardır." ifadesini izah eder misiniz?
-
"Seferde namaz kasredilir, iki rekât kılınır. Şu ruhsat-ı şer’iyenin illeti seferdir, hikmeti ise meşakkattir. Sefer bulunsa, meşakkat hiç olmasa da namaz kasredilir. Çünkü illet var." İzah eder misiniz?
-
"Şu zamanın nazarı ise, maslahat ve hikmeti illet yerine ikame edip ona göre hükmediyor. Elbette böyle içtihat arziyedir, semavi değildir." İzah eder misiniz?
-
"Şu zamanın nazarı, evvelâ ve bizzat saadet-i dünyeviyeye bakıyor ve ahkâmları ona tevcih ediyor." Dünyevileşen nazarla yanlış içtihatlara misal var mıdır?
-
"Şu zamanın nazarı, evvela ve bizzat saadet-i dünyeviyeye bakıyor…" Dünyevileşmekten maksat, hadisata ve meselelere his, heves ve nefis açısından yaklaşmak mıdır?
-
"Şeriatın nazarı ise, evvela ve bizzat saadet-i uhreviyeye bakar; ikinci derecede, ahirete vesile olmak dolayısıyla, dünyanın saadetine nazar eder." Buradan Müslümanların geri kalmasının semavi bir hakikatten kaynaklandığı manası çıkar mı?
-
"Zaruret haramı helal derecesine getirir." kaidesinin esası nereye dayanıyor, bu konuyu tafsilatıyla açar mısınız?
-
Üstad; içki içenin yaptığından mesul olduğunu söylemiş. Efendimiz; zina yapana "Sarhoş musun?" diyor sormuş. Nasıl anlayabiliriz?
-
"Tatlik etse talakı vaki olur. Bir cinayet etse ceza görür. Fakat sû-i ihtiyarıyla olmazsa talak vaki olmaz, ceza da görmez." İzah eder misiniz, burada nasıl bir "sû-i ihtiyar"dan bahsediliyor?
-
"İşte, şu zamanda zaruret derecesine geçen ve insanları müptela eden, bir beliyye-i amme suretine giren çok umurlar vardır ki, su-i ihtiyardan, gayr-ı meşru meyillerden ve haram muamele..." cümlesini devamıyla açıklar mısınız?
-
"Hâlbuki semavat ve arzın Hâlıkının ahkâm-ı İlahiyesinde tasarruf ve ibadının ibâdâtına müdahale o Hâlıkın izn-i manevisi olmazsa, o tasarruf, o müdahale merduttur." İzah eder misiniz?
-
"Siyaset-i hazıra, o kadar çok yalan ve hile ve şeytanet içine girmiş ki, vesvese-i şeyâtîn hükmüne geçmiştir." İzah eder misiniz?
-
"Hutbenin Arapça okunması lazım." diye Üstad'ımızın kesin açıklaması varken, bizim cumalarımız sahih oluyor mu?
-
"Avam-ı nas, onların vücubunu ve haramiyetini ders almaya muhtaç değiller." cümlesini izah eder misiniz?
-
Üstad, hutbenin Arapça okunmasını neden istiyor? Avam-ı nas, Arapçadan haberdar değildirler. Ayrıca Arapça hutbe okunursa, hiçbir şey anlaşılmaz; ne dersiniz?