Zeyl, Üçüncü Sebep, İkinci Vecih
İçerikler
-
"Sahabelerin kurbiyet-i İlahiye noktasındaki makamlarına velayet ayağıyla yetişilmez." Buradaki yakınlık manasını açar mısınız?
-
"Seyr-i enfüsî ve seyr-i âfâkî bu suretle cereyan ediyor." Bu kavramları izah eder misiniz, bu muhteva sahabelerde yok muydu?
-
"Birinci suret sırf vehbidir, kesbi değil; incizabdır, cezb-i rahmanidir ve mahbubiyyettir. Yol kısadır, fakat çok metin ve çok yüksektir ve çok halistir ve gölgesizdir..." Açıklar mısınız?
-
"Diğeri kisbîdir, uzundur, gölgelidir. Acayip harikaları çok ise de, kıymetçe, kurbiyetçe evvelkisine yetişemez." İkinci yolun mahiyetini açar mısınız?
-
"Acaip harikaları çok ise de..." Velayette acayip harikaların olması ne demektir, bunlar neler olabilir, sahabe mesleğinde neden cereyan etmiyor?
-
"Öyle de zahirden hakikate geçmek iki suretledir." cümlesini izah eder misiniz?
-
"Ehl-i velayet, çendan fena-i nefse muvaffak olurlar, nefs-i emmareyi öldürürler." Nefsin ölmesi konusunu açar mısınız?
-
"Sahabelerin nefisleri tezkiye ve tathir edildiğinden, nefsin mahiyetindeki cihâzât-ı kesire ile ubudiyetin envaına ve şükür ve hamdin aksamına daha ziyade mazhardırlar." Burayı "nefsin cihazatı" kısmı ile izah eder misiniz?
-
"Sahâbelerin nefisleri tezkiye ve tathir edildiğinden,.." Sahabeye yetişilmemesinin en önemli sebebi nedir?
-
"Fena-i nefisten sonra ubudiyet-i evliya besatet peyda eder." cümlesini izah eder misiniz?
-
Nefsi zafiyete uğratmadan terbiye ederek hizmette sevk etmek; daha efdal olarak nazara veriliyor. Bunun da sahabe mesleği olduğu ifade ediliyor. Bunu nasıl anlamalıyız?
-
Sahabe yolu insanı hakikate ulaştırmada daha kısa daha selametli iken, evliyalar niçin daha uzun ve tehlikeli olan tarikat yolunu tercih ediyor?
-
Üstad, nefis terbiyesi ve nefsin öldürülmesinden bahsediyor. Ehl-i tarikat neden nefislerini öldürmeyi tercih ediyordu? Sahabe efendilerimizde durum nasıldı?
-
Nefis, sadece levvame, mutmainne ve diğer makamlara öldürülerek mi çıkıyor? Nefsini öldürmeden terbiye edenler de levvame, mutmainne ve diğer makamlara çıkabiliyorlar mı?
-
Evliya ve asfiyaya ikinci bir nefs-i emmarenin tasallut etmeleri konusunu açıklar mısınız?