Uzunca bir Haşiye
İçerikler
-
"Haşirde ruhların cesetlere gelmesi var; hem cesetlerin ihyası var; hem cesetlerin inşası var. Üç meseledir." Bu üç meseleyi kısaca açıklayabilir misiniz?
-
"Haşirde ruhların cesetlere gelmesi var; hem cesetlerin ihyası var; hem cesetlerin inşası var. Üç meseledir." Madem zaman yok, neden her şey kısım kısım oluyor? Bir şeyi kısımlara ayırmak ve bunu yaparken sırayı gözetmek acaba zamanla olmayabilir mi?
-
"Haşirde ruhların cesetlere gelmesi var; hem cesetlerin ihyası var; hem cesetlerin inşası var." Bunları açıklar mısınız? Öldükten sonra dirilme çok kısa sürede mi olacak?
-
Burada iki ayet; “haşr-i azamın bir anda zamansız vücuda geldiğini” ifade ediyor. Burada “haşr-i azam”dan maksat nedir? Yani başka küçük haşirler var mı ki, buna haşr-i azam denmiş? Ayrıca zamansız ve bir anda vücuda gelmek, süratten kinaye midir?
-
Ebedler tarafında ve zerreler alemi ve ezel canibinden gelen hitabı nasıl anlamalıyız?
-
Ruhların cesetlerine gelmesini bir iki misalle izah eder misiniz?
-
"Bahar mevsiminde, birkaç gün zarfında, nev-i beşerin umumundan bin derece ziyade olan umum ağaçların, bütün yaprakları, evvelki baharın aynı gibi, birden mükemmel bir surette inşaları..." İzahı? “Birden, berk gibi süratli” ifadesini nasıl anlamalı?
-
"Cesetlerin inşası, cesetlerin ihyası, ruhların cesetlere gelmesi..." Burada cesetlerin inşası hayatsız, maddî bir mesele midir? Cesetlerin ihyasındaki canlılığı nasıl anlamalıyız? Ruhların cesetlere gelmesi, cesetlerin ihyası arasında fark var mıdır?
-
"Üçüncü Mesele: Ecsâdın def’aten inşası..." Zaten Birinci Meselede ruhlar cesedlere gelmişti. Neden Üçüncü Mesele'de daha yeni yeni cesedler inşa ediliyor?
-
Cesetlerin ihyası ve inşası nasıl olacak? İnsan vücudu altı ayda bir hücre değişimine tabi tutulmuş, hangi zerrelerimizle dirileceğiz?
-
Haşirde cesetlerin inşası zamansız mı olacaktır?
-
"Dünya dârü’l-hikmet, âhiret dârü’l-kudret olduğundan, dünyada Hakîm, Mürettib, Mürebbi gibi çok isimlerin iktizasıyle dünyada icad-ı eşya bir derece tedrici ve zaman ile olması hikmet-i Rabbaniyenin muktezasıyla olmuş." Açar mısınız?
-
Ahirette sebeplerin mevcudiyeti hakkında bilgi verir misiniz?
-
“Dünyanın dar-ül hikmet, ahretin ise dar-ül kudret olduğu” ifade ediliyor. Halbuki hikmet ve kudret hem dünyada hem de ahirette tezahür etmektedir. Dünya ve ahirette, hikmet ve kudretin tecelli farklarını izah eder misiniz?
-
"Kâinatın bütün hakiki ve âlî hakikatlerinin beliğ tercümanı ve Hâlık-ı Kâinatın bütün kemâlâtının muciz lisanı ve bütün maksatlarının hârika mecmuası olan Kur'ân-ı Mucizü'l-Beyan..." Devamıyla izah eder misiniz?
-
"Koca kainatı, envaıyla, erkanıyla zihayata musahhar bir hizmetkar..." Buradaki "enva ve erkan" ne demektir, açıklar mısınız?
-
"Risale-i Nur’u 'Siracü’n-Nur' ve 'Siracüssürc' namlarıyla tesmiye ederek..." İmam Ali'nin bu isimlendirmelerinin risalelere işaret etmediğini savunanlara karşı ne cevap verebiliriz?