"Takvâ, tabakat-ı mezkûrenin ibadetlerine terettüb ettiğinden, takvânın bütün kısımlarına, mertebelerine de şâmildir." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Takva; Cenab-ı Hakk’ın yasak ettiği veya haram kıldığı bütün günahlardan kendini korumak, hatta şüpheli olan şeylerden sakınmaktır. Üstad Hazretlerinin veciz ifadesi ile "Takva, Allah’ın yasaklarından kaçınmak..." demektir.

Takva, mutlak ve çok geniş bir mefhum olduğu için, insanın her âza ve latifesini içine alıyor. Mesela, gözün takvası harama bakmamak iken, kulağın takvası haram şeyleri işitmemektir. Midenin takvası, haram gıdaları yememek; dilin takvası yalan ve batıl konuşmamak; kalbin takvası, Allah sevgisinden başka mecazî ve masiva sevgilerini kalbine yerleştirmemek ve batıl fikirleri kabul etmemektir. Bu noktadan bütün âza ve cihazlarımızı muhafaza etmemiz takvadır.

Takvanın yapılış gayesi de muhteliftir. Kimisi Allah’ın gazabından korktuğu için günahlardan kaçar, kimisi cehennemin ateşinden endişe duyar, ondan sakınır. Takvanın en güzeli, o şeyden sırf Allah yasakladığı için kaçınmaktır ki, ihlâsa en uygun olanı da budur.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.991
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yükleniyor...