"Ve gecede teheccüd ise, kabir gecesinde ve berzah karanlığında ne kadar lüzumlu bir ışık olduğunu bildirir, ikaz eder..." Bu cümledeki "teheccüt" ile "kabir" arasındaki ilişkiyi izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
Gece namazı (teheccüd), Allah’ın sevgisini kazandırır, insanı faziletli kılar, manevî zevki artırır, felâketlerden korur, bedenin şifasıdır, ruhî ve kalbî terakkiye vesiledir. Üstadımızın ifadesiyle, “kabir gecesinde ve berzah karanlığında ne kadar lüzumlu bir ışık”tır. "Teheccüd" nimetlere karşı büyük bir şükür, kabir ve cehennem azabına karşı bir zırhtır.
Teheccüdün vakti, karanlığın ve gecenin en derin anıdır; bu hâliyle kabre benziyor. Herkesin uyuduğu âdeta cansız bir vaziyete girdiği bir zamanda, kişinin uykusunu terk edip, secdeye kapanması, Rabbine iltica edip duâ etmesi büyük bir saadettir. Cenâb-ı Hak böyle bir kulundan razı olur, bu ameline mükâfat olarak kabrini nurlandırır.
Her bir namaz vakti mühim inkılaplara ve azim tasarrufa işaret ettiği gibi, teheccüd namazının vakti de karanlık kabri hatırlatıyor ve kabri aydınlatan ışık oluyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Teheccüd de edilen duanın makbuliyeti hakkında nakli (Kuran ve hadis gibi)bilgi var mıdır
“Geceleyin öyle bir zaman vardır ki, Müslüman bir kimse o zamana rastlayıp Allah’tan dünya ve âhirete dair hayırlı bir şey dilerse, Allah ona dilediğini verir. Bu her gece böyledir.” (Müslim, Müsâfirîn 166, 167)
“Her kim geceleyin uyanır, hanımını da uyandırır ve iki rekat namaz kılarsa, Allah’ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılırlar.” (Ebu Davud, Salat, 307)
“Farz namazlardan sonra en faziletli namaz gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm, 202-203 [1163]) buyrulmuş olması, gece kılınan nâfile namazların gündüz kılınanlardan faziletli olduğuna işaret etmektedir. Diyanet işleri başkanlığı
O zaman teheccüd, vakit namazların sünnetlerinden de daha faziletli veya daha değerlidir?
Konu hakkında linke tıklayınız:
https://sorularlaislamiyet.com/sunnetnafile-namazlar-ve-faziletleri-ile-ilgili-hadisler-nelerdir
"Ve gecede teheccüd ise, kabir gecesinde ve berzah karanlığında ne kadar lüzumlu bir ışık olduğunu bildirir"
Bütün namazlar, aslında dünyamızı, ahiretimizi aydınlatan ışıktır. Ama teheccüd karanlığın namazı olduğu için manen geceyi aydınlatması(gece ışığı) çok uygun düşüyor. Sadece kabri ve berzahı da aydınlatmıyor yani. Ben böyle anladım.