"Vesvesenin zararı, tevehhüm-ü zarardır." cümlesini açıklar mısınız?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Tevehhüm; vehmetmek, gerçekte olmayan bir şeyi var gibi görmek demektir. İnsan iradesinin dışında kalbe gelen vesveselerin gerçekte insanın imanına hiçbir zararı olmadığı halde, onları zararlı kabul etmek de bir vehimdir. İşte vesvesenin asıl zararı, onu zararlı vehmederek rahatsız olmak, imandaki yakinine zarar verdiğini sanmaktır. Bu yanlışın en güzel reçetesi şu cümlelerdir:

“Hem bununla beraber, o çirkin sözler, senin kalbin sözleri değil. Çünkü senin kalbin, ondan müteessir ve müteessiftir...”(1)

Bu konuda şöyle bir örnek verilir:

Bir insan hem kendi yüzünü yumrukluyor hem de bağırıp çağırıyorsa, burada bir terslik vardır. Onun ağlaması gösteriyor ki, onun yüzünü yumruklayan kendisi değil, görünmeyen gizli bir eldir.

İşte bu misal gibi, bir insan da kalbine gelen kötü sözlerden feryat ediyorsa, bu sözleri kalbe atan gizli bir el var demektir. Yoksa hem o sözleri kalbe mal etmek hem de kalbin bundan rahatsız olması bir tezattır; aklen mümkün değildir. İşte o gizli el şeytan eli, o sözler de onun vesveseleridir.

1) bk. Sözler, Yirmi Birinci Söz, İkinci Makam.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

Kullanıcı

Şeytan vesvese verse, deseki "Ya ahiret yoksa?"

Bu vesvesedir. Zira, kalbimiz ahiret yok demiyor. Ahirete inanıyoruz ama kalbe gelebilir böyle vesvese. 

Peki, ahiret yoktur diyenler bu düşünce vesvese mi oluyor?

Zira artık inkar eden hüküm vermiş oluyor. Yada kuruntu dediğimiz gerçek dışılığa inanmış oluyor. Aslında iman etmeyenler de kuruntu içindedir yani vesvese içindedir.

Ne dersiniz? 

 

Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Sorularla Risale
Kuruntu ve vehimlerine iman ediyorlar dersek daha açık olur. 
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...