Yirmi Beşinci Söz'de Kur'an'ın fesahatini itiraf eden bir müşrikten bahsediliyor; bu zat kimdir, hadise nasıl vuku bulmuştur?
Değerli Kardeşimiz;
Burada bahsi geçen şahıs, Velid Bin Muğire’dir. Müddessir suresi on birinci ayetten itibaren anlatılan bölüm, onun hakkında nazil olmuştur.
Rivayete göre, Velid Bin Muğire Hz. Peygamber (asm)'e uğramıştı. Hz. Peygamber Kur’an okumaktaydı. Velid, Hz. Peygamber'in Kur’an okuyuşundan sonra kavmine vardı ve onlara şöyle dedi:
“Biraz önce ben Muhammed’den öyle bir kelam işittim ki, ins ve cinnin kelamından değil. Onda bir halavet, üzerinde bir güzellik var. Kelamının yukarısı meyvedar bir ağaç, aşağısı ise sulak ve münbit bir toprak. O hep üstün gelir, ona galip gelinmez.”
Bunun üzerine Kureyş “Velid dininden döndü.” dedi. Kardeşinin oğlu Ebu Cehil, “Ben onu hallederim.” deyip hazin bir şekilde yanına oturdu. Onun cahiliye damarını tahrik edecek şekilde kendisiyle konuştu. Bu konuşmadan sonra, Velid kavmine şöyle dedi:
“Muhammed'in mecnun olduğunu söylüyorsunuz. Hiç onda saralı bir durum gördünüz mü?”
“O bir kâhindir.” diyorsunuz. Peki, hiç kehanette bulunduğunu gördünüz mü?
“O bir şairdir.” diyorsunuz. Hiç onu şiir söylerken gördünüz mü?”
“Hayır, görmedik.” dediler.
Bunun üzerine Velid şöyle dedi:
“O ancak bir sihirbazdır. Görmüyor musunuz, kişiyle çoluk çocuğunun ve kölelerinin arasını ayırıyor.”
Kureyş, ondan duydukları bu sözler üzerine sevindiler, ona hayret ederek ve hayran kalarak dağıldılar.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Ne kadar tuhaf yahu. Allah Allah