"Zât-ı Ahmediye", "Zât-ı Muhammediye" ne demektir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Zât-ı Muhammediye unvanı, Peygamber Efendimiz (asm)'in nübüvvetini temsil ediyor. Nübüvvet ise, Allah ile Peygamber Efendimiz (asm) arasında perdesiz ve en üst seviyeden bir mükâlemesidir.

Zât-ı Ahmediye unvanı, Resul-i Ekrem Efendimiz (asm)'in manevî şahsiyetini ve velayetini temsil ediyor. Yani Allah katındaki velayetinin bir unvanıdır, nübüvvetten çok velayete bakıyor. Nitekim Resulullah Efendimiz (asm)'in velayeti, nübüvvetine bir mebde hükmündedir.

Cenab-ı Hak, “Üstad-ı Mutlak, Muktedâ-yı Küll, Rehber-i Ekmel, Şems-i Hidayet” olan Resul-i Ekrem Efendimizi (sav.), her hususta bütün insanlık için en güzel bir model, eşsiz bir rehber, en mükemmel bir mürşit ve numune-i imtisal olarak göndermiştir. Habib-i Edip Efendimizin (sav.) sünnetlerini hayatlarına tatbik edenler, dünyevî ve uhrevî saadete nail olurlar. Bir mü’min her halinde, her sözünde ve her işinde O’nun sünnetlerine uyduğu nispette kıymet kazanır, istikamet çizgisinde yürür.

İslâm dininin Kur’an, sünnet, icma ve kıyas olmak üzere dört ana kaynağı vardır. Kur’an’dan sonra ikinci ana kaynak sünnettir. Kur'anın birinci muhatabı Resulullah Efendimiz, O’nun birinci tefsiri ise sünnetlerdir.

Sünnet, Kur’an’ın yoludur, rıza yoludur, cennetin yoludur. Her mümin Habib-i Edip Efendimizin (sav.) güzel ahlâkını örnek almalı, sünnetlerini hayatına tatbik etmelidir. Bu, O’na ümmet olmanın ve O’nu sevmenin icabıdır. Habib-i Kibriya Efendimizin her hareketinde, her tavrında ve her sözünde nice hikmetler ve alınacak dersler ibretler vardır.

“Andolsun ki, Resulullah’da sizin için, Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çok zikredenler için güzel bir örnek vardır.” (Ahzab Suresi 33/21)

“…Peygamber size her ne (emir) verdiyse onu tutun. Size neyi yasakladıysa ondan sakının ve Allah’tan korkun. Çünkü Allah’ın azabı şiddetlidir.” (Haşir Suresi, 59/7)

"(Ey Habibim) De ki: Eğer Allah'ı seviyorsanız bana uyun ki, Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın." (Al-i İmran Suresi 3/31)

“Kim peygambere itaat ederse Allah’a itaat etmiş olur. Kim de yüz çevirirse, biz seni onlara bekçi olarak göndermedik.” (Nisa Suresi 4/80)

Bunun gibi birçok ayet-i kerime Fahr-i Âlem Efendimize uymamızı emretmektedir.

- "Sünnet-i Seniye" ne demektir?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Z
Okunma sayısı : 9.325
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...