"Zaten Onuncu Söz'de, kalbi iman-ı kâmil derecesine çıkaracak derecede burhanlar zikredilmiştir. Şurada ise, yalnız aklı ikna edecek, susturacak, Eski Said'in Nokta Risalesi’ndeki beyanatı tarzında bahsedeceğiz." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Nokta Risalesi, Eski Said döneminde yazılmış bulunan eserlerden bir tanesidir ki, Asar-ı Bediiyye dediğimiz "ilk dönem eserleri"ndedir.

Nokta Risalesi'nde, Yirmi Dokuzuncu Söz'de bahsedilen melaike, beka-i ruh ve haşir gibi hakikatlerin, çekirdek misal hükmündeki hakikatlerden bahsetmektedir.

Onuncu Söz kalp ağırlıklıdır. Zira bu risalede Allah’ın her bir isminin ahiretin varlığını iktiza ettiği beyan edilmektedir. Bu ise öncelikle, Allah’a ve esmasına inanmayı icab ettirir. Bununla birlikte, o Söz’de de akli delillere ehemmiyet verilmiş ve bütün derslerde akıl ile kalp beraber olmuşlardır. Üstadımızın da ifadesiyle Onuncu Söz’deki burhanlar “kalbi iman-ı kâmil derecesine çıkaracak derecede”dir. Bu Söz’de aklın kabulüyle kalbin tatmini ruha iki ayrı yönden manevi zevkler tattırmıştır.

Zaten, Onuncu Söz’ün yazılmasına esas olan şu ayet-i kerimede, haşre dair en büyük bir delil zikredilmiştir ve bu Söz o ayetin manevi bir tefsiri olmuştur.

فَانْظُرْ اِلٰۤى اٰثاَرِ رَحْمَتِ اللّٰهِ كَيْفَ يُحْيِى اْلأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا اِنَّ ذٰلِكَ لَمُحْيِى الْمَوْتٰى وَهُوَ عَلٰى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

"Allah’ın rahmetinin eserlerine bak! Yeryüzünü ölümünden sonra nasıl diriltiyor. Şüphe yok ki o, ölüleri de elbette diriltecektir. O, her şeye hakkıyla gücü yetendir.” (Rûm, 30/50)

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...