Kudret-i İlahiyeye nisbeten en büyük şeyin, en küçük şey gibi olmasına dair, Yirmi Dokuzuncu Söz'de bahsedilen "Nuraniyet, Şeffafiyet, Mukabele, Muvazene, İntizam" sırlarını izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"ONUNCU KELİME"
(...) Şu hakikat-i uzmânın hadsiz esrarından beş sırrını, beş nüktede beyan edeceğiz.
BİRİNCİSİ: Kudret-i İlahiyeye nisbeten en büyük şey, en küçük şey kadar kolaydır. Bir nevin umum efradıyla icadı, bir fert kadar külfetsiz ve rahattır. Cenneti halk etmek, bir bahar kadar kolaydır. Bir baharı icad etmek, bir çiçek kadar rahattır.""Şu sırrı izah ve ispat eden, haşre dair Onuncu Söz'ün ahirinde, hem melâike ve beka-i ruh ve haşre dair Yirmi Dokuzuncu Söz’de haşir meselesinde, İkinci Esasın beyanında zikredilen nuraniyet sırrı, şeffâfiyet sırrı, mukabele sırrı, muvazene sırrı, intizam sırrı, itaat sırrı, altı temsille ispat edilerek gösterilmiştir ki, kudret-i İlahiyeye nisbeten yıldızlar, zerreler gibi kolaydır; hadsiz efrad, bir fert kadar külfetsiz ve rahatça icad edilir. Madem o iki Söz'de bu altı sır ispat edilmiş; onlara havale ederek burada kısa keseriz." (Mektubat, 2. Mektup, İkinci Makam, Onuncu Kelime)
"Üçüncü Mesele ki, kudretin nisbeti kanunîdir. Yani çoğa-aza, büyüğe-küçüğe bir bakar. Şu mesele-i gamızayı birkaç temsille zihne takrib edeceğiz.
İşte, kâinatta "şeffafiyet", "mukabele", "muvazene", "intizam", "tecerrüt", "itaat" birer emirdir ki, çoğu aza, büyüğü küçüğe müsavi kılar.
"Birinci Temsil: Şeffafiyet sırrını gösterir. Mesela, şemsin feyz-i tecellisi olan timsali ve aksi, denizin yüzünde ve denizin her bir katresinde aynı hüviyeti gösterir. Eğer küre-i arz, perdesiz güneşe karşı muhtelif cam parçalarından mürekkeb olsa; şemsin aksi, her bir parçada ve bütün zemin yüzünde müzahametsiz, tecezzisiz, tenakussuz bir olur. Eğer farazâ şems, fâil-i muhtar olsa idi ve feyz-i ziyasını, timsal-i aksini iradesiyle verse idi; bütün zemin yüzüne verdiği feyzi, bir zerreye verdiği feyzden daha ağır olamazdı..." (Sözler, Yirmi Dokuzuncu Söz, İkinci Maksat)
Bilindiği gibi, Allah’ın bir ismi Nur’dur ve bütün esması nuranîdir. Üstad Hazretleri Güneş için “Nur isminin kesif bir zılali” ifadesini kullanıyor. İşte bu temsilde, Nur isminin koyu ve katı bir gölgesi hükmünde olan Güneş'in, bütün aynalarda birlikte tecelli etmesi nazara verilerek, ilahi isimlerin eşyada çok kolay tecelli ettiği, bir tecellinin diğerine mâni olmadığı bozulmamış bütün kalplere kabul ettiriliyor.
Güneş bir zerreye verdiği feyzi, bütün zemin yüzüne de aynı kolaylıkla verebilmektedir. Bu harika misali bütün ilahi isimler için tatbik edebiliriz. Mesela, Rezzak ismi bir nurdur, her bir rızık ise o nurdan bir lem’a gibidir. Cenâb-ı Hak bu isminin tecellisiyle, bir sineği, bir böceği rızıklandırdığı gibi, aynı kolaylıkla zemin yüzündeki bütün canlıları ve her bir canlının da bütün hücrelerini rızıklandırmaktadır.
"İkinci Temsil: Mukabele sırrıdır. Mesela, zihayat ferdlerden terekküb eden bir daire-i azîmenin nokta-i merkeziyesindeki ferdin elinde bir mum ve daire-i muhitteki ferdlerin ellerinde de birer âyine farzedilse; nokta-i merkeziyenin muhit âyinelerine verdiği feyiz ve cilve-i aks, müzahametsiz, tecezzisiz, tenakussuz, nisbeti birdir." (bk. age., ay.)
Her iki temsil arasında büyük benzerlik vardır. Aradaki tek fark, şahısların ellerindeki aynaların muma mukabil tutulmasıdır. Yani birincisinde feyiz verme, ikincisinde ise feyiz alma esastır.
Her ne kadar, “nokta-i merkeziyenin muhit ayinelerine verdiği feyiz” ifadesi, Güneş'in feyz vermesiyle aynı gibi görünse de bu temsilin “mukabele sırrı” olmasından hareketle, burada esas olanın “feyiz alma” olduğu anlaşılıyor. Yani bir ayna da binlerce ayna da kendilerini Güneş'e mukabil tutsalar, hepsi aynı feyzi birlikte alırlar, yer darlığı olmaz. Güneş de feyzini bunların tamamına aynı kolaylıkla verir.
"Üçüncü Temsil: Muvazene sırrıdır."
Allah’ın sonsuz kudretiyle, her şeyi son derece kolay yarattığına mahlukat âleminden farazî bir misal veriliyor:
"Mesela, hakiki ve hassas ve çok büyük bir mizan bulunsa; iki gözünde iki güneş veya iki yıldız veya iki dağ veya iki yumurta veya iki zerre herhangisi bulunursa bulunsun, sarf olunacak aynı kuvvet ile o hassas azim terazinin bir gözü göğe, biri zemine inebilir." (bk. age., ay.)
Sarf olunacak aynı kuvvetle, güneş de göğe çıkarılabiliyor, zerre de. İkisi arasında bir kolaylık veya zorluk farkı olmuyor.
Bu misalin hakikate tatbiki şöyledir:
Muvazene kelimesi “imkân”ın tarifiyle alakalıdır. İmkân, “iki tarafı müsavi olan, yani yokluğu ile varlığı eşit olan” şeklinde tarif ediliyor. Allah’ın varlığı zatındandır, olması vaciptir, olmaması muhaldir; ezelîdir ve ebedîdir. Mahlukatın ise varlıkları mümkindir, varlıkları zatlarından değildir, yoklukta kalmaları ile varlık sahasına geçmeleri müsavidir. Vacip olan Allah’ın iradesiyle bu mümkinler var edilirler. Yani, İlâhî irade ile varlık kefesi ağır basar ve yokluk ortadan kalkar.
Dünya gibi ahiret de mümkin sınıfına girer; onun da olması ile olmaması müsavidir. Cenab-ı Hak, âhiretin varlığını irade ettiği için varlığı yokluğuna galip gelmiş ve âhiret yaratılmıştır.
Bir çiçekle bir bahar, bir insanla bütün insanlar, bir atomla bir sistem, bir cevizle bir güneş “mümkin” olmakta eşittirler. Hepsi vacib olmaktan aynı derecede uzaktırlar. Vacib olan Allah’ın irade ve kudretinin taallukunda da bu mümkinler arasında hiçbir fark yoktur. Dilediğinde her mümkini aynı kolaylıkla varlık sahasına çıkarabilir.
"Dördüncü Temsil: İntizam sırrıdır."
“ … En azim bir gemi, en küçük bir oyuncak gibi çevrilebilir.”
Büyük gemiyi çalıştırmak için çok büyük kuvvet sarf etmek gerekmiyor.
Misalin hakikate tatbikinde şu noktanın dikkate alınması gerekir: Kâinattaki nizam ve intizam Cenâb-ı Hakk’ın “Alîm”, “Hakîm” gibi çok esmasının tecellisiyle ortaya çıkmıştır. Bu hâl, bir kemal tezahürüdür. Yoksa bu nizamlı yaratılış, mahlukatın sevk ve idaresi noktasında Allah için -haşa- bir kolaylık vesilesi değildir.
"Beşinci Temsil: Tecerrüd sırrıdır."
“Mesela, teşahhusattan mücerred bir mahiyet, bütün cüz’iyatına en küçüğünden en büyüğüne tenakus etmeden, tecezzi etmeden bir bakar, girer. Teşahhusat-ı zahiriye cihetindeki hususiyetler, müdahale edip şaşırtmaz. O mahiyet-i mücerredenin nazarını tağyir etmez. Mesela: İğne gibi bir balık, balina balığı gibi o mahiyet-i mücerredeye maliktir. Bir mikrop, bir gergedan gibi mahiyet-i hayvaniyeyi taşıyor.” (bk. age., Beşinci Temsil)
Bu temsilde de yine ilahi kudrete nisbeten, az ile çoğun, fert ile cemaatin bir farkı olmayacağına başka bir misal verilmiş oluyor. Mesela, “balık” kelimesi bir cinsin ismidir, bir mahiyetin unvanıdır; küllî bir mâna taşır. Bir tek balığa da “balık” denir, binlerce ve milyarlarca balığa da “balık” denir. Burada bir ile milyarın farkı yoktur.
Üstad Hazretleri Allah’ın sonsuz kudreti için az ile çoğun, fert ile cemaatin farkı olmadığına mahiyetler âleminden bir misal vermiş oluyor.
"Altıncı Temsil: İtaat sırrını gösterir."
"… İşte bütün kâinatın 'Kün' emrine itaatı, bir tek nefer hükmünde olan bir zerrenin itaatı gibidir. İrade-i ezeliyeden gelen 'Kün' emr-i ezelîsine mümkinatın itaatı ve imtisalinde, yine iradenin tecellisi olan meyil ve ihtiyaç ve şevk ve incizab; birden, beraber mündemiçtir. Latif su, nazik bir meyille incimad emrini aldığı vakit demiri parçalaması, itaat sırrının kuvvetini gösterir." (bk. age., Altıncı Temsil)
“Bir kumandan, 'Arş!..' emri ile bir neferi tahrik ettiği gibi, aynı emir ile bir orduyu tahrik eder.” cümlesi diğer temsillerde olduğu gibi, ilahi kudretin icraatında az ile çoğun, fert ile nevin, zerre ile güneşin fark etmediğine bir misal olarak zikredilmiştir.
Üstad Hazretleri dersin sonunda, mahlukat âleminden verilen bu temsillerin mizanıyla o kudretin tartılamayacağına bilhassa dikkat çekiyor. Kendi ifadesiyle:
"...Şu altı sırrın küçük mizanlarıyla o kudret tartılmaz ve münasebete giremez. Yalnız fehme takrib ve istib’adı izale için zikredilir." (bk. age., ay.)
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Yirmi Dokuzuncu Söz’de haşir meselesinde, İkinci Esasın beyanında zikredilen nuraniyet sırrı, şeffâfiyet sırrı, mukabele sırrı, muvazene sırrı, intizam sırrı, itaat sırrı, altı temsille ispat edilerek gösterilmiştir ki, buradaki bahsedilen sırlar ikinci esasın beyanında demiş ama üçüncü esasın beyanında geçmiyormu?
Bu gibi ifadelerde geçen yer ve adres bildirimleri, ilk olarak metinde geçen şekliyle geçme ihtimali yüksektir. Daha sonra bazı risalelerde tekrar düzeltme veya genişlemeler olabildiği gibi, burada da öyle olma ihtimali vardır. İlk olarak 2. Esasta geçen bu konu daha sonraları genişletme veya farklı sebeplerden dolayı 3. Esas'a geçmiş olabilir.
Üstadımız bazı risalelerin daha önce farklı isimlerle yad edildiği, daha sonraları ise ehemmiyetine binaen veya farklı hikmetlerden genişletildiğini ifade etmektedir. Burası da böyle olabilir. Mesela;
1- On Yedinci Lem’anın On Yedinci Notasının Yedi Meselesinden Dördüncü Meselesi iken, ihlâs münasebetiyle Yirminci Lem’anın İkinci Noktası oldu. Nuraniyetine binaen Yirmi Birinci Lem’a olarak Lemeâta girdi.
2- On Yedinci Lem’anın On Yedinci Notasının Yedi Meselesinden, Beş Noktadan ibaret olan İkinci meselesinin Birinci Noktası iken, ehemmiyetine binaen Yirminci Lem’a oldu.
3- On Yedinci Lem’anın On Yedinci Notasının Üçüncü Meselesi iken, suallerinin şiddet ve şümulüne ve cevaplarının kuvvet ve parlaklığına binaen, Otuz Birinci Mektubun Yirmi İkinci Lem’ası olarak Lemeâta karıştı. Lem’alar bu Lem’aya yer vermelidirler. Mahremdir, en has ve hâlis ve sadık kardeşlerimize mahsustur.
4- On Yedinci Lem’anın On Altıncı Notası iken, ehemmiyetine binaen, Yirmi Üçüncü Lem’a olmuştur.
v.s gibi....
Verdiğiniz örnekler evet var ama yeri belli lakin mesela bu nuraniyet sırrı, şeffafiyet sırrı vs. Bunları dur bi okuyayım bakayım diyen insan bunları okumak istese vâkıfta değilse bulup okuyamaz çünkü gidecek ikinci esasa bakacak bulamayacak. Gerçi siz neşriyat yapmıyorsunuz ama bunun düzeltilmesi gerekmiyor mu veya yanlışta yazılmış olmaz mı? Envar neşriyata söyledim ama malesef cevap bile vermediler. Bu arada sözler neşriyata bakınca üçüncü esas yazıyor. Bilemedim belki en azından siz sayfadaki okuma bölümündeki kısmı düzeltirsiniz. Yinede açıklama için Allah razı olsun.