"Aklını başına al, kalbini temizle; ta şu musibetli perde senin nazarından kalksın, hakikati görebilesin." cümlesini izah eder misiniz?
- Kalbin temizlenmesiyle , musibetli perdenin kalkması arasındaki bağlantıyı izah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Yahu, sen divane olmuşsun. Batnındaki çirkinlikler zahirine aksetmiş olmalı ki, gülmeyi ağlamak, terhisâtı soymak ve talan etmek tevehhüm etmişsin. Aklını başına al, kalbini temizle, ta şu musibetli perde senin nazarından kalksın, hakikati görebilesin. Zira nihayet derecede âdil, merhametkâr, raiyetperver, muktedir, intizam perver, müşfik bir melikin memleketi, hem bu derece göz önünde âsâr-ı terakkiyat ve kemalât gösteren bir memleket, senin vehminin gösterdiği surette olamaz."(1)
“Musibetli perde” inkar ve küfür gözlüğü ile kainata ve hadiselere bakmak anlamına geliyor. Evet, kalbinde küfür olan bir insan hadiseleri ve kainatı anlamsız, karanlık ve rahatsız edici bir şekilde görür ve öyle inanır. Ve bu bakışının cezası olarak kişi sürekli hüzün, keder ve karamsarlık içinde olur.
"Kalbin temizlenmesi" ise; küfür ve inkarı bırakıp iman ederek kainata ve hadiselere iman gözlüğü ile bakmak anlamına geliyor. İmanla kainata ve hadiselere bakan birisi her şeyi hikmetli, güzel ve anlamlı olarak görür ve öyle iman eder. Ve bu bakışının mükafatı olarak kişinin kalbi sürekli huzur, mutluluk ve saadet içinde olur.
Kalp küfürden arındırılmadığı müddetçe, küfür gözlüğü musibetli bir perde olmaya devam edecektir. Mesela, kafir ölümü bir hiçlik ve yok oluş olarak görür; ölüm ve ölüme sebep olan belalar karşısında müthiş bir korku ve endişe içinde kalır.
İlave bilgi için tıklayınız:
(1) bk. Sözler, İkinci Söz.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
İmanı olmayanın kalbi iman yönünden pis, İmanı olup ibadeti olmayanın kalbi ibadet yönünden pis, ibadeti olup kalbim temiz diyen de gurura düştüğü için kalbi gurur yönünden pistir.
Dolayısıyla bir insan kalbim temiz diyemez. Çünkü iman, Ahlak, ibadet vs yönünden tamamıyla temiz olmadan genel hüküm olan "Kalbim temiz" denilemez.
İnsan hatadan hali olmadığı için, hatalar da pis olduğu için böyle bir cümle kurmak gaflet eseri yada ibadet lerden uzaklaştırmak için şeytanın sağdan yaklaşmasıdır diye düşünüyorum. Şeytan böyle diyerek tüm mânevî varlıklarımızı çalar.
Hem kalbin temizlenmesi bir kerelik birşey değildir. Hayat boyunca kalbi temizlemek lazımdır. Evimiz dahi bugün temiz iken yarın kirleniyorsa, kalp dahi temizlik gerektirir.
Böyle düşünüyorum.Yanlışım yoktur inşallah.
Hem namaz kılmayıp, namaz kılan fakat gıybet dedikodu yapan kişilere dönüp, benim kalbim bunlardan temiz diyen kişiler için ne dersiniz?Zamanında TV lerde buna benzer programlar vardı.
Sanki gıybet ve dedikoduyu namazdan üstün görmek var.hangisi daha üstte bir sıralama mümkün mü?
İlk kısım da doğru değil mi?
Namazdaki niyette "Allah rızası için" demek yada namazın Allah rızası için olması hanefice farz mı?
Yoksa gösteriş namaza girer, riya girer.