"Bir dağı kaldıran, bir hokkayı kaldırabilmekten tereddüt etmek, sırf safsata etmektir. Elhasıl: Nasıl Kur’ân’ın bazısı bazısına müfessirdir..." İzah eder misiniz?
Değerli Kardeşimiz;
"Evet, zemin ve âsumânı hamleden ve muallakta tutan ve ecram-ı kâinatı istihdam eden ve nizamında idhal ile hiçbir emrine isyan edilmeyen Zat-ı Akdes'ten neden istiğrap olunsun ki, ondan derecatla eshel ve ehaff olanı hamletsin. Evet, bir dağı kaldıran, bir hokkayı kaldırabilmekten tereddüt etmek, sırf safsata etmektir. Elhasıl: Nasıl Kur’ân’ın bazısı bazısına müfessirdir; kezalik, kâinat kitabı dahi, bazı sutûru, arkalarındaki sanat ve hikmeti tefsir eder." (Muhakemat, Üçüncü Makale, Birinci Maksad)
Nasıl bir ayetin manasını başka bir ayet izah edip tefsir ediyor, aynı şekilde kainat kitabında bazı işler diğer bazı işlerin anlaşılmasını kolaylaştırıp akla yol gösteriyor.
Mesela, bahar mevsiminde sayısız canlıların bir iki hafta içinde diriltilmeleri, öldükten sonra haşrin izahları ve provaları niteliğindedir. Her baharda sayısız haşir neşir yapan bir kudret için "Mahşerde cesetleri nasıl diriltecek?" diye bir vehme kapılmak, dağı kaldırıp havada tutan bir kudret için "Acaba şu çakıl taşını kaldırabilir mi?" demek gibi akılsızca bir yaklaşımdır.
Allah’ın "ahirette yapacağım" dediği bütün işlerin benzerleri, kâinatta yapılmakta ve sergilenmektedir. Kâinat kitabını düzgün bir şekilde okuyan birisi, ahirette olacak işleri anlamakta ve hazmetmekte zorluk çekmez.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Harika!