"Beşerin iradesi ve sair sıfatları, mevcudatın hüsün ve kubuh, büyüklük ve küçüklük gibi ahvalinden müteessir olduğu gibi, sıfat-ı ilahiye müteessir olmaz." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

" شَآءَ fiilinin bir mef’ul ile takyid edilmeyerek mutlak bırakılması, meşiet ve irade-i İlâhiyenin kâinatın ahvâlinden müteessir olmadığına ve mevcudatın sıfât-ı İlâhiyeye tesirleri bulunmadığına işarettir. Yani beşerin iradesi ve sair sıfatları, mevcudatın hüsün ve kubuh, büyüklük ve küçüklük gibi ahvâlinden müteessir olduğu gibi, sıfât-ı İlâhiye müteessir olmaz. Sıfât-ı İlâhiyeye göre hepsi müsavidir." (İşaratü'l-İ'caz, Bakara Suresi 17-20. Ayetler)

İnsan iradesi ve diğer sıfatları çok cüz’î ve sınırlı olduğu için, büyük-küçük, uzun-kısa, ağır-hafif, güzel-çirkin gibi durumlardan müteessir olur. Meselâ, insanın kuvveti çok cüz’î ve sınırlı olduğu için, on kiloluk bir şeyi kolayca kaldırabilirken, iki yüz kiloluk bir yükü kaldıramaz yani müteessir olur.

Allah’ın sıfatları vacib, ezelî, küllî ve sınırsız olduğu için, büyük-küçük, az-çok, uzun-kısa, ağır-hafif, güzel ve çirkin gibi haller, O’nun sıfatları karşısında müsavidir. Bir çiçeği yaratmakla bütün bitkileri yaratmak, O’nun kudreti karşısında birdir. Bir atomu yaratmakla bütün kâinatı yaratmak, sonsuz kudret karşısında aynı derece ve kolaylıktadır.

“Kudretine nisbeten, zerreler, yıldızlar birdir… En büyük, en küçük kadar kudretine nisbeten rahattır.” (20. Mektub)

Allah’ın ezelî, mutlak ve sonsuz kudreti için bir tek insanı yaratmakla bütün insanları yaratmanın bir farkı olmadığı gibi, haşirde bir tek insanı diriltmesiyle bütün insanları diriltmesi arasında da fark yoktur.

Sonsuza göre bir ile bin bir olduğu gibi, sonsuz kudretin karşısında en küçük ile en büyük müsavidir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- ALLAH'IN SIFATLARI, ŞUUNATI, ESMA TECELLİLERİ.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 552
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...