"Bir tane sıdk, bir harman yalanları yakar. Bir tane hakikat, bir harman hayalata müreccahtır." İzah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

Burada ifade edilen husus, hakikatin hayallerden üstün olduğudur. Hakikatin buradaki mânası ise; her şeyin özü ve esasıdır. Bir şeyi olduğu halinden eksik ya da fazla anlatmak, o şeyin hakikatini giderir ve çirkin bir hale sokar. Bu da esas itibari ile yalandır. Yalan, bir şeyi olduğundan farklı göstermek, hakikati gizlemek ve bozmaya teşebbüs etmek demektir.

Mesela, Peygamber Efendimizin (asm) ayı ikiye bölme mucizesi kâfi bir hakikat ve sıdk iken, hayalperestler bu hakikate hayalî olarak şu ilaveyi yapmışlardır: "İkiye bölünen ayın yarısı Allah Resulü'nün (asm) sağ cebine diğer yarısı ise sol cebine girdi."

Böylece hakikatin aslını zedeleyip, kıymetten düşürmüşler. İşte bu nevi hayaller hakikati bozmaktan başka bir işe yaramaz. Hâlbuki mu’cizenin hakikat olan aslı, böyle binlerce hayalî şeylerden daha güzel ve daha tesirlidir. Bu ilave aslı itibari ile de yalandır. Zira olmayan bir şeyi olmuş gibi göstermek, insanları ifsat ve aldatmak demektir.

Bir insan yüzlerce hayalî bir şeyi kitap şekline çevirse, bunun insanlara olan tesiri çok cüz’î ve basittir. Ama bir cümle hakikat veya veciz bir ifade olsa, binlerce insana rehberlik yapabilir. Mesela, Risale-i Nur'un hakikatli bir cümlesi yüzlerce cilt hayal mahsulü romandan daha tesirli ve daha ikna edicidir, diyebiliriz.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 14.558
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Yorumlar

ilyas26125
İzahhınıız için teşekkürler
Yorum yapmak için Giriş Yapın ya da Üye olun.
Yükleniyor...