"Bütün titrediği muzırların şerrinden kurtulmak için bir Hafîz-i Rahîmin huzuruna çıkmak" Burada Hafîz ve Rahîm isimlerinin kullanılmasını nasıl anlayabiliriz?
Değerli Kardeşimiz;
"Hem ne olur ne olmaz, ölüme benzeyen uykuya girmeden evvel son vazife-i ubûdiyetini yapıp, yevmiye defter-i amelini hüsn-ü hâtime ile bağlamak için salâta kıyam etmek, yani bütün fâni sevdiklerine bedel bir Mâbud ve Mahbûb-u Bâkînin ve bütün dilencilik ettiği âcizlere bedel bir Kadîr-i Kerîmin ve bütün titrediği muzırların şerrinden kurtulmak için bir Hafîz-i Rahîmin huzuruna çıkmak;" (Sözler, Dokuzuncu Söz)
Burada yatsı vaktinin bize hatırlattığı vaziyetler, özellikle kâinatın tamamen tahrip edilmesi, insanı hatırlayanların da vefat ettiği ve unutulduğu, günün üzerinin simsiyah bir kefenle örtülmesini hatırlatması insana ciddi bir sıkıntı ve inkıbaz hâli verir. İşte bu durumdaki insanı bu gibi sıkıntılardan kurtaracak tek çare, allah'ın varlığı, birliği Hafîz ve Rahim olmasıdır. Allah insanı bu durumdan korumak için yatsı namazına davet edip ruhunu rahatlatıyor.
Hafiz; hıfz eden, koruyan, muhafaza eden anlamlarına gelen bir ilahi isimdir. İnsan şerlerden, zarar ve belalardan korunmak için Allah’ın Hafiz ismine iltica eder ve duaları ile bu ismin tecellisi altına girmeyi talep eder. Rahim ismi zaten Allah’ın her mahlukuna ayrı ayrı şefkat etmesini ifade eden bir isimdir.
İnsan "Ya Hafiz olan Allah’ım, beni şerlerden muhafaza et, beni koru beni kolla, bana Rahim ismin ile özel şefkat et." diye bu iki isim ile dua eder.
Hafiz ismi özellikle, insanlarla meskûn dünyanın maddi olan ve olmayan zararlılardan muhafaza ettiğini belirtmektedir (bk. Bakara 2/255; Sâffât 37/7; Fussılet 41/12).
Kur'an'ın üç ayetinde birer sıfat olarak Allah'a nisbet edilen hafız kelimelerinden birinde Hz. Yakub'un dilinden Allah'ın en hayırlı koruyucu olduğu (bk. Yusuf 12/64), diğerinde Kur'an'ı onun mutlaka koruyacağı (bk. Hicr 15/9), üçüncüsünde de Hz. Süleyman'ın emrinde çalışıp dalgıçlık ve benzeri işlerle meşgul olan elemanların Allah'ın gözetimi altında bulunduğu ifade edilmektedir.
Hafîz ismi de üç ayette tekrarlanarak bunların ikisinde Allah'ın "her şeyi gözeten" (bk. Enbiya 21/82) olduğu (bk. Hûd 11/57; Sebe' 34/21). ifade edilmektedir.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü
Yorumlar
Çok güzel açıklama.
Hafiz ismini koruyan, gözeten, muhafaza eden anlamında kuru kuruya düşünmüşüm.
Ama şerlerden, maddi ve manevi bütün sıkıntılardan vs bizi koru, hıfzeyle, gözet. Ne kadar yerinde.sizin ifadeniz bu İlahi ismin uygulaması oldu.
Allah razı olsun