"Cesed-i insan havaya, suya, gıdaya muhtaç olduğu gibi, ruh-u insan da namaza muhtaçtır." cümlesini izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

İnsanın cesedi nasıl hava almadan, yemek yemeden, su içmeden, yeterli besin ve vitaminleri temin etmeden yaşayamaz ise, insanın ruhu da aynı şekilde namaz kılmadan, oruç tutmadan hayır ve hasenat işlemeden yaşayamaz, yaşasa da sağlıksız ve örselenmiş bir şekilde yaşar.

Yani insan bedeni için hava ve su neyi ifade ediyor ise, insan ruhu için de namaz ve ibadetler aynı şeyi ifade ediyor denilebilir. Beden maddi şeylerle mutmain olurken, ruh da manevi şeylerle mutmain olur. Bedenin anatomisi maddi iken ruhun ki manevidir.

“Bunlar iman edenlerdir, Allah'ın zikriyle gönülleri (vicdanları) huzur-u sükûne kavuşanlardır. Haberiniz olsun ki kalpler ancak zikrullah ile oturaklaşır (olgunlaşır).” (Rad, 13/28)

Ruhu müzikle, estetik sanatlarla, heykel yontmakla vesaire şeylerle bir yere kadar oyalayabilirsin, ondan sonra ruhun doyumsuzluğu ve fâni şeylerle yetinememe gibi halleri seni taciz edip rahatsız edecektir. Bu yüzden insanın ruhu ve kalbi, ancak ezeli ve ebedi bir cemal ve kemal mutmain edebilir.

Müminin gönlü kâmil bir iman muhabbetiyle dolduğunda, Rabbinin ismi onda dâimî bir zikir hâline gelir. Zikir, onun için âdeta bir âb-ı hayat / can suyu olur. Nasıl ki bir balık, sudan ayrı yaşayamazsa, o da zikirsiz huzur bulamaz.

İlave bilgi için tıklayınız:

- İnsan ruhu namaza muhtaçtır. (Video: Dr. B. SABAZ.)

- "Hem cismani ihtiyaç gibi, manevi hâcât dahi muhteliftir. Bazısına insan her nefes muhtaç olur; cisme hava, ruha Hû gibi. Bazısına her saat; Bismillah gibi ve hakeza... Demek tekrar-ı ayet, tekerrür-ü ihtiyaçtan ileri gelmiş..." İzah eder misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 3.928
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...