"En büyük daire olan zerrat alemini bir tarla yapıp, her zaman kainat kadar mahsulatı, kudretiyle, hikmetiyle onda eker, biçer, kaldırır. " Zerrat aleminin büyük bir tarla olup her zaman kainat kadar mahsulatın alınması ne manaya gelmektedir?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"En büyük daire olan zerrat âlemini bir tarla yapıp, her zaman kâinat kadar mahsulatı, kudretiyle, hikmetiyle onda eker, biçer, kaldırır. Âlem-i şehadetten âlem-i gayba, daire-i kudretten daire-i ilme gönderir." (Mektubat, 20. Mektup, 2. Makam)

Bu derin tefekkür tablosunu bir derece seyredebilmek için atom yerine güneş sistemi üzerinde düşünelim ve daha sonra bu düşüncelerimizi atomlar âlemine teşmil edelim.

Güneş sistemindeki bütün gezegenler farklı yörüngelerde ve değişik süratlerle bir hareket hâlindedirler. Sistemdeki bütün gezegenlerin toplu bir fotoğrafını çekelim. Belli bir zaman mesela bir saat sonra, bütün gezegenlerin yerleri değişmiş olacaktır. Bu yeni hâli de fotoğraf olarak kaydedelim. Bunları yan yana getirdiğimizde bu ikincisi birincinin mahsulü gibi olur. Aynı işlemi iki saat sonra tekrarladığımızda karşımıza çıkan tablo ikincinin mahsulü gibi olur. Böylece Güneş sistemimiz her saat yeni bir sistem doğurmuş yahut mahsul vermiş gibi hayal edilebilir.

Üstad Hazretleri bu manayı atomlar âlemi için düşünmüş ve kâinattaki bütün atomların bir andaki vaziyetlerini bir önceki anın mahsulü olarak değerlendirmiş, böylece zerrat âleminin her zaman yeni bir kâinatı mahsul verdiğini dakik nazarların temaşa ve tefekkürüne sunmuştur.

Evet, kâinatın maddi ortamında meydana gelen bütün varlıklar ve o varlıkların yeni hâlleri birer ürün gibi kabul edilse, o zaman bütün varlıkların ve yeni hâllerinin yetiştiği tarla, zerrat alemi olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...