"Gayet muntazam, fakat gizli sikkeler" ne demektir, izah eder misiniz?

Cevap

Değerli Kardeşimiz;

"Zeminin yüzünde madenî maddelerin, unsurların ve câmidat mahlukatın gayet muntazam, fakat gizli sikkelerinden kat-ı nazar, yalnız iki yüz bin hayvanat taifelerinin ve iki yüz bin nebatat envaının atkı ipleriyle dokunan nakışlı şu sikkeye bak ki: ..." (Lem'alar, Otuzuncu Lem'a, Dördüncü Nükte)

Zeminde bulunan madenler, dört unsur dediğimiz toprak, su, ateş ve hava, cansız varlıklar olan taşlar yeryüzünde ve altında çok muntazam dizilişi ve gizli çok hikmetleri vardır. İnsanlığın bilim, ilim, fen ve sanatı geliştikçe, bunların hikmetlerine dair gizli bilgiler yavaş yavaş insanların âlemine girmeye başlar. Üstad'ımız "bu gizli sikkelerden kat-ı nazar" dediği, bunları hesaba katmadan göz önünde bulunan hayvanların ve bitkilerin mahiyetlerinde bulunan ilahi mühürleri göstereceğim, anlamındadır.

Madenler insanlığın ihtiyacı için toprak altında ve üstünde düzenli bir şekilde istif edilmişler. İnsanlar bu madenleri keşfederek hem ihtiyaçlarını karşılıyorlar hem de medeniyetlerini inşa ediyorlar.

Mesela, Allah demiri toprak altına düzenli bir şekilde yerleştirmiş ve insanlık ihtiyaç duydukça toprak altından peyderpey çıkararak istifade ediyor. Diğer madenler de buna kıyas edilebilir.

Madenlerin gizli olması daha çok dağlarda ve toprak altında olmasına kinayedir. Muntazam olması ise, madenlerin insanlığın ihtiyacına yetecek kadar düzenli bir şekilde toprak altına istif edilmesine kinayedir.

Madenlerin bu vaziyeti ve ahvali, Allah’ın varlığına ve birliğine işaret eden kuvvetli birer tevhit mührü ve sikkesidirler. Zira bu madenler insan hayatı için çok önemli nimetlerdir ve kasten toprak altında veya zor ulaşılan yerlerde istif edilmişlerdir. Tesadüfün bu nimetlere müdahale etmesi imkansızdır, çünkü intizam ve kasıt buna engeldir.

İlave bilgi için tıklayınız:

- "Unsurları madenler mertebesine, madenleri nebatlar hayatına, nebatları rızık vasıtasıyla hayvanların derece-i hayatına ve hayvanları, insanların şuurkârâne olan yüksek hayatına çıkarıyor." İzah eder misiniz?

Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü

Kategorileri:
Okunma sayısı : 577
Sayfayı Word veya Pdf indir
Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

BENZER SORULAR

Yükleniyor...