"Hararetli ve hararetsiz maddî ve mânevî nur unsuru" ne demektir?
Değerli Kardeşimiz;
"Hararetli nur" maddî bir sebep tahtında ışık veren nurlar oluyorlar. Ateş, elektrik, güneş ışığı gibi nurlar hararetli ve maddî nurlara misal olarak gösterilebilir. Maddî nurların sebepleri de maddîdir; ekseriyetle ısı ve hararet ile bağlantılıdırlar. Güneş ve elektrik gibi maddî nurlar, eşyayı ve etrafımızı aydınlatırlar.
"Hararetsiz ve manevî nurlar" ise, manevî ve mücerred sebepler tahtında görülen nurlardır. Akıl, kalb, vicdan, hidayet, vahiy, ilham, ilim, irfan vesaire gibi şeyler manevî nurlara birer misaldirler. Kur’an manevî bir güneştir, bütün akılları ve gönülleri aydınlatıyor. İlim bir nurdur, cehalet karanlığını ortadan kaldırır. Akıl; ilim nuruyla bu kâinatın sahipsiz olamayacağını görür, kalb de O’nun varlığına inanmakla nurlanır. İnsan maddî gözüyle sadece karşısındaki eşyayı görebilirken ve ilmiyle ancak hazır zamandaki eşya ve hâdiseleri bilebilirken, iman nuruyla melekleri ve ruhanîlerinin varlığını görür; kabrin ötesini, mahşeri, mizanı, cennet ve cehennemi bilir.
Hidayet en büyük nurdur, küfrü izale eder. Fen ilimleri manevî bir nurdur, eşya ve maddî âlemler hakkında bize malumat verir ve aydınlatır.
Nur, zulmetin zıddıdır. En büyük karanlık, küfür karanlığıdır. Kendi varlığını ve bütün bir âlemi sahipsiz, yaratıcısız kabul etmek, kalbin ve aklın karanlıkta kalması demektir. Göz nuruyla eşyanın varlığı göründüğü gibi, iman nuruyla da bütün varlık âlemini yaratan, tanzim eden, bütün canlılara hayat bahşeden Cenâb-ı Hakk’ın varlığı görülür.
Bütün bu maddî ve manevî nurları bir ağız ve dil gibi düşünecek olursak, hepsi küllî bir dil hükmüne geçip hep bir ağızla Allah’ı zikredip tesbih ediyorlar. Mesela, güneş hâl dili ile Allah’ı zikrediyor.
Selam ve dua ile...
Sorularla Risale Editörü